Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojujeme proti Ficově mafii, skandovaly desetitisíce Slováků po celé zemi

  22:37
Slováci ve čtvrtek opět vyšli do ulic na protivládní demonstrace kvůli připravovaným změnám v trestním právu, které už kritizovaly také evropské instituce včetně Evropského parlamentu. Opoziční strany a občanští aktivisté svolali shromáždění do tří desítek měst; podle listu Sme protestovalo po celém Slovensku, které má zhruba 5,4 milionu obyvatel, dohromady přes šedesát tisíc lidí.
Slováci ve čtvrtek opět vyšli do ulic na protivládní demonstrace kvůli...

Slováci ve čtvrtek opět vyšli do ulic na protivládní demonstrace kvůli připravovaným změnám v trestním právu, které už kritizovaly také evropské instituce včetně Evropského parlamentu. (1. února 2024) | foto: Reuters

V Bratislavě podle organizátorů demonstrovalo třicet tisíc lidí, což by znamenalo největší účast v nynější vlně protestů, která odstartovala na začátku prosince. V Košicích, druhém největším městě na země, organizátoři hlásili šest tisíc demonstrantů.

Kabinet premiéra Roberta Fica navrhl kromě jiného zmírnit trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu, zkrátit promlčecí lhůty trestných činů a další změny, které by se týkaly také dosud pravomocně neukončených případů. Kromě toho chce vláda zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP), který vykonává dozor například nad vyšetřováním kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). V nich byly v uplynulých letech obviněny nebo již odsouzeny desítky lidí.

Poslanec opozičního Křesťanskodemokratického hnutí Jozef Hajko z pódia na shromáždění v Bratislavě řekl, že cílem opozice je dosáhnout stažení předlohy z probíhajícího jednání sněmovny, nebo alespoň její změnu. Úpravy vládního materiálu, které navrhla vládní koalice, označil Hajko za nedostatečné.

Dav lidí ve slovenské metropoli na již sedmé protivládní demonstraci v nynější vlně protestů opět křičel hesla „Fico do basy“ či „Nebudeme zticha“. Velkého potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Nedáme si ukrást Slovensko. Proti Ficovi navzdory mrazu protestovaly dvě desítky měst

„Děkujeme, že bojujete spolu s námi, aby pravda zvítězila,“ řekl z pódia Kuciakův otec, který mluvil také o „Ficově mafii“. Případ vraždy reportéra z roku 2018, kdy byl Fico rovněž premiérem, ještě nebyl zcela uzavřen, byť několik odsouzených v této kauze si již odpykává dlouholeté tresty vězení.

„Čekají nás prezidentské a evropské volby. Pokud se zmobilizujeme, pokud vydržíme, pokud zůstaneme jednotní, zastavíme je. Nemohou mít všechno,“ řekl v projevu k souboji s vládní koalicí Michal Šimečka, předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko, které podporuje kandidaturu exministra zahraničí Ivana Korčoka. Hlavním favoritem před březnovou přímou volbou hlavy slovenského státu je předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini.

Představitelé slovenské vlády tvrdí, že ÚSP se stal v předchozím volebním období nástrojem tehdejší vlády na pronásledování opozice, ve které byl také Směr-SD. Nyní opoziční strana Svoboda a Solidarita naopak uvedla, že změny v trestním právu povedou k největší amnestii v historii Slovenska. Celá opozice shodně opakuje, že cílem kabinetu je dosáhnout beztrestnosti pro stíhané lidi blízké nynějším vládním stranám.

Čaputová Ficovi zkritizovala změny v justici. Máte odpovědnost, řekla poslancům

Připravované změny v trestním právu vyvolaly největší kritiku ze všech opatření nynější Ficovy vlády, která je v úřadu už 100 dnů. Podle sondáží ale neuškodily popularitě dvou největších vládních stran, Směru-SD a Hlasu-SD, byť většina voličů tříčlenné vládní koalice snížení trestů za korupci odmítá.

„Za sto dnů vlády jsme dokázali více než vlády před námi za několik let. Čekáme na kvalitní opoziční kritiku a hledání fundovaných řešení, nikoliv spory, obstrukce a agresivní skandování v ulicích,“ napsal Fico na sociální síti.

Nová vládní koalice po svém nástupu do úřadu loni v říjnu například zastavila poskytování státní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání vojenské invazi Ruska. Provedla také rozsáhlé personální výměny v úřadech a dalších institucích, prosadila zvýšení některých daní a zdravotních odvodů, správních a soudních poplatků, dále opětovné zavedení zvláštní bankovní daně a oslabení druhého důchodového pilíře ve prospěch státního penzijního systému. Pobíratelům různých typů důchodů zase vyplatila mimořádný příspěvek a zavedla částečné kompenzace zvýšených splátek hypotečních úvěrů po nárůstu úrokových sazeb.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...