Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dost bylo Fica, volali Slováci. Čaputová hodlá změny v prokuratuře vetovat

  11:36aktualizováno  14:33
Slovenská opozice se spojila a na čtvrteční protest proti vládě Roberta Fica přilákala tisíce lidí. Ti volali „dost bylo Fica“ či „toto vám neprojde“. Kritikům vadí hlavně rušení speciální prokuratury a snižování trestů za korupci. Do akce hodila vidle jen strana expremiéra Igora Matoviče. Proti změnám v justičním systému už se vyslovila i prezidentka Zuzana Čaputová.

„Máme Slovensko rádi a budeme ho bránit. Ficovi a jeho vládě vůbec nejde o Slovensko,“ řekl z pódia u úřadu vlády šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka. Podle něj se vládní politici zajímají jen o svou moc a svou beztrestnost. Šimečka ohlásil, že v případě potřeby budou protesty pokračovat.

Dav lidí skandoval hesla „Dost bylo Fica“, „Ostuda“ či „Toto vám neprojde“. Šlo o první velký protivládní protest od říjnového jmenování nynějšího Ficova kabinetu. Demonstraci k sídlu vlády svolalo PS spolu s křesťanskými demokraty (KDH) a stranou Svoboda a Solidarita (SaS). Podle organizátorů přišly tisíce lidí.

Slováci v Bratislavě protestovali proti vládě Roberta Fica. (7. prosince 2023)

Reagují na středeční rozhodnutí Ficova kabinetu, který kromě jiného navrhl zrušit úřad speciální prokuratury (ÚŠP), jenž dohlíží na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů a zabývá se například korupčními kauzami z doby předchozího vládnutí Ficova Směru-SD.

Hnutí Slovensko (dříve OLaNO) si předtím uspořádalo vlastní protest proti plánovanému zrušení elitní složky prokuratury. Této akce se podle listu Denník N zúčastnilo několik desítek lidí. A šéf hnutí Matovič se na sociálních sítích tradičně opřel do zbytku opozice. V příspěvku nazvaném „Krutá pravda o stavu opozice“ mimo jiné napsal, že na konkurenční demonstraci nebyl vítaný.

Ficova vláda schválila zrušení úřadu, který dohlíží na vyšetřování jeho kauz

„Je mi to velmi líto, ale naše opoziční koalice Slovensko, Za lidi a Křesťanská unie dostala právě definitivní zamítavou odpověď kvůli účasti na protestu stran PS, SaS a KDH. Dnes na protestu před Úřadem vlády NEJSME VÍTANÍ. Zažíváme rozhodující chvíle zápasu za záchranu demokracie a právního státu. Lidé úplně přirozeně v takovýchto chvílích očekávají spojené síly všech demokratických stran v duchu Svatoplukových prutů... ale někdo opět povyšuje sebe nad zájem veřejný,“ uvedl Matovič.

Podle něj vedení kritizovaných stran vadí, že jim neustále připomíná, že se „spolčily s mafií“ a hlasovaly pro konec vlády Eduarda Hegera, což později vedlo k ustavení úřednického kabinetu a k vyhlášení předčasných voleb. Už ovšem zapomíná dodat, že Hegerova vláda nastoupila coby řešení krize v Matovičově kabinetu. A že zejména kvůli jeho chaotickému vládnutí plnému rozvratů a osobních sporů lidé ztratili důvěru ke členům Matovičovy i Hegerovy koalice.

Ty chrapúni! Matovič vulgárně nadával poslanci Směru, odskákala to média

Matovič pak ještě doplnil, že pozvání na jeho akci pro ostatní strany platí a že si Slovensko zarezervovalo náměstí před parlamentem na každý pracovní den od 17 hodin až do Vánoc. „Udělali jsme to už v úterý. Den před tím, než jsme se dozvěděli o kontraakci SaS a PS,“ dodal.

Tři opoziční strany v pátek svolaly další demonstraci, a to na příští týden. Připravují rovněž protesty v jiných slovenských městech a spolupracovat chtějí i s občanskými iniciativami.

Vláda má dost hlasů na to, aby veto prolomila

Návrh na zrušení speciální prokuratury a na snížení trestních sazeb za některé trestné činy včetně korupce a praní špinavých peněz navrhla Ficova vláda bez širší odborné diskuse a v Národní radě ho chce prosadit ve zrychleném režimu. Parlament tyto body už zařadil do programu své stávající schůze a podle vládního návrhu by úřad zanikl už v polovině ledna příštího roku. Některé jeho agendy by se rozpustily do struktury generální prokuratury.

Evropská komise i velvyslanectví Spojených států v Bratislavě už vyzvaly Slovensko, aby nepokračovalo ve změnách trestního zákoníku ve zrychleném řízení a aby nerušilo elitní složku prokuratury bez důkladného uvážení. Fico ve čtvrtek vzkázal americkému velvyslanci, aby se podobných vyjádření zdržel, a prohlásil, že americká ambasáda zasáhla do vnitřních záležitostí Slovenska.

Rada slovenských prokurátorů uvedla, že zrušení úřadu by vedlo k oslabení boje proti organizované kriminalitě a korupci. Jedna z vládou navrhovaných změn rovněž předpokládá, že elitním policistům, kteří citlivé kauzy vyšetřovali a které nový ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok postavil mimo službu, bude zrušen status chráněného oznamovatele.

Platnost čtyř ze sedmi těchto personálních rozhodnutí ministra pozastavili soudci z důvodu, že Šutaj Eštok předem nezískal potřebný souhlas úřadu na ochranu oznamovatelů protispolečenské činnosti. Status chráněného oznamovatele policistům v minulosti přiznala prokuratura.

V pátek se nicméně proti vládním nápadům vyslovila i slovenská prezidentka Čaputová. „Takto závažné změny přijímané ve zkráceném legislativním řízení považuji za postup v rozporu s principy právního státu. Toto je tak závažný návrh změn zákonů, že si neumím představit, že bych nevyužila práva veta,“ řekla. Nevyloučila ani podnět k Ústavnímu soudu, pokud koalice prosadí příslušné novely ve zrychleném režimu. Vláda má nicméně v parlamentu dostatek poslanců, aby případné veto hlavy státu prolomila.

Hlava státu v souvislosti s chystaným snížením trestních sazeb varovala před rizikem, že Slovensku bude pozastavena možnost čerpat peníze z evropských fondů. „Evropská prokuratura už na základě předběžné analýzy vládního návrhu konstatovala, že některé z navrhovaných změn by už nebyly schopné zajistit, aby trestné činy proti rozpočtu Evropské unie byly na Slovensku trestány účinnými a odrazujícími trestními sankcemi,“ řekla Čaputová.

Ficova pomsta začala. Končí policejní prezident, do funkcí jdou i obvinění lidé

Úřad speciální prokuratury funguje už téměř dvacet let. Fico proti němu začal vystupovat jako opoziční politik v uplynulých třech letech – poté, co jeho strana prohrála volby a policie začala v různých kauzách stíhat desítky lidí včetně policistů, soudců, vysokých úředníků či podnikatelů z období, kdy byl Směr-SD u moci. Právě tento úřad dohlíží na vyšetřování těchto případů.

Za korupci byl odsouzen také bývalý šéf speciální prokuratury Dušan Kováčik. V současnosti je speciálním prokurátorem někdejší politik a advokát Daniel Lipšic. I jeho osobnost současným vládním stranám vadí.

Mohutné protivládní demonstrace, největší od pádu komunismu v roce 1989 v tehdejším Československu, zažilo Slovensko v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tato vražda vyústila v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení Fico rezignoval na funkci ministerského předsedy. O dva roky později jeho strana skončila v opozici po porážce v parlamentních volbách. Letos v září Směr-SD předčasné volby naopak vyhrál.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...