Slováci volí prezidenta, šanci má poprvé žena

  6:01aktualizováno  21:12
(Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Slováci vyrazili k prvnímu kolu prezidentských voleb. Podle průzkumů je hlavním favoritem nynější prezident Gašparovič, ale reálnou šanci stanout v čele země má také vůbec poprvé žena, Iveta Radičová. Volební místnosti se zavřou v deset večer, hned poté by měly být k dispozici první odhady. Volební účast se zatím jeví vyšší než se čekalo.
Nynější slovenský prezident Ivan Gašparovič volil před kamerami (21. března 2009)

Nynější slovenský prezident Ivan Gašparovič volil před kamerami (21. března 2009) | foto: Iveta PolochováiDNES.cz

Od otevření volebních místností se zdá, že k urnám vyrazilo více lidí, než se čekalo, alespoň v Bratislavě. Odhady hovořily o třiceti až čtyřiceti procentech oprávněných voličů, kterých je na Slovensku přes čtyři miliony.

Podle odhadů slovenské ústřední volební komise přesáhla už v devatenáct hodin účast 40 procent. Podle serveru Pravda.sk očekávají pracovníci volebních komisí, že by nakonec mohlo dorazit až padesát procent voličů.

Z VOLEBNÍHO ŠTÁBU IVETY RADIČOVÉ

Po kampani se se mnou doma nebaví ani pes, říká Gašparovičova rivalka

"Podle mě volí více lidí, než v minulých letech. V Bratislavě a na Petržalce chtějí změnu," vysvětluje Jaroslav Števove, člen komise jedné ze základních škol právě na bratislavské části Petržalka, zatímco si vychutnává malou pauzu a pokuřuje před budovou místní školy.

Volby v zemi zatím narušila jen jedna smutná událost. V lázeňském městě Turčianské Teplice zemřel zřejmě na infarkt třiasedmdesátiletý člen volební komise.

V chuti volit Slovákům dnes možná pomáhá i hezké počasí, už od rána totiž svítí v Bratislavě slunce. A ve škole v Jelačičové ulici se ráno místy netrhly dveře. "Je to moje povinnost vůči státu. Chodím pokaždé volit," říká po cestě do volební místnosti šestasedmdesátiletá Věra Kristínová.

Slováci volí prezidenta"Já chci podpořit svého kandidáta, pana Mikloška," podotýká jednadvacetiletá studentka medicíny Veronika Semberová. "Jsem křesťanka, tak proto," vysvětluje.

Ne všichni však mají takhle jasno. Mladý pár před volební místností v Petržalce tvrdí, že ještě pořád neví, komu svůj hlas nakonec dá. "Ještě jsem se nerozhodl," říká mladý muž, který se představil jako Miro. "Ale tak trochu víme," opravuje ho jeho přítelkyně. "Vím, že nechci komunisty, tudíž zbývá pět kandidátů a na rozhodnutí mezi nimi mám ještě padesát metrů," směje se mladík a odchází volit.

Svůj hlas už odevzdal také současný prezident Ivan Gašparovič, který po desáté hodině dorazil do volební místnosti v Bratislavě i se svou ženou a dvěma vnuky. "Já mám takovou teorii - nevzrušovat se a dělat vše, co vždy.

Takže se možná večer budu dívat na televizi, něco si přečtu a ráno se dozvím výsledky," přiblížil svůj dnešní program prezident. Kdyby se dnes nerozhodovalo, kdo se usídlí na příštích pět let v bratislavském prezidentském paláci, tak by šel asi jezdit na kole.

Ivana Gašparovič je favoritem prezidentské volby

"Padnout nepadnu," směje se nejdřív na dotaz novináře, jak dopadne, a pak dodává: "Celou dobu si lidé šeptají, jak to dopadne. Tak důvěřuji voličům. To je všechno," řekl před budovou školy, kde zrovna odvolil. Svůj hlas už do volební urny vhodilo i pět jeho soupeřů, jako první vyrazil volit František Mikloško.

Gašparovičovo největší soupeřka po odchodu z místnosti prohlásila, že by považovala za prohru, kdyby nepostoupila do druhého kola. "Jsem přesvědčená, že jsem učinila maximum, aby občané byli informováni, aby se mohli rozhodovat zodpovědně," řekla Radičová, která dopoledne strávila s tělesně postiženými lyžaři nedaleko Ružomberka a na výsledky chce čekat v Bratislavě spolu se svými přáteli.

Slováci volby nijak dramaticky neprožívají a svou, jak většinou říkají občanskou povinnost, spojují s praktickými věcmi - třeba s venčením psa. "My odvolíme a jdeme na nákupy," svěřila se Katarína Molnárová, která je na mateřské a volit vyrazila i s manželem a tři a půl měsíce starým dítětem.

Svého prezidenta mohou obyvatelé Slovenska vybírat až do desáté hodiny večerní. Možnost ovlivnit, kdo bude v čele země dalších pět let, přitom nemají Slováci v zahraničí. Na rozdíl od parlamentních voleb to neumožňuje zákon.

Poslední průzkumy připisují Gašparovičovi něco málo přes padesát procent hlasů. V případě Radičové se čísla pohybují od 30,4 procenta, jež získala v šetření Ústavu pro výzkum veřejného mínění, až po 39,1 v průzkumu agentury Polis. Další kandidáti mají jen minimální, zcela teoretickou šanci, jejich preference se pohybují v řádu jednotek.

Navzdory poměrně velkému náskoku však Ivan Gašparovič vyhráno nemá. V prvním kole se z vítězství může radovat jeden z adeptů pouze v případě, že mu svůj hlas dá nadpoloviční většina všech oprávněných voličů, tedy i těch, kteří hlasovat nejdou.

přečtěte si

Prezidenta řešíme i cestou na disko, rozhodují se Slováci, komu dát hlas

To se v historii přímé prezidentské volby na Slovensku ještě nestalo a analytici nepochybují, že lidé budou muset k volebním urnám dvakrát i letos.

Ve druhém kole, které by se konalo za čtrnáct dní, se podle nich utká Gašparovič s Radičovou. Hlavou státu se stane ten, který získá víc hlasů.

Analytici: V druhém kole se síly vyrovnají

Výsledky druhého kola si analytici už tipovat netroufají. Šance se vyrovnají, míní. Pokud prý Gašparovič zvítězí v prvním kole s velkým náskokem, jeho voliče by to mohlo "uspat" a příznivce Radičové naopak zmobilizovat. Roli sehraje také to, koho doporučí svým voličům neúspěšní kandidáti z prvního kola.

Podle jednoho z analytiků průzkumy nasvědčují tomu, že většina voličů Františka Mikloška a Zuzany Martinákové se přidá k Ivetě Radičové.

Co může prezident

Slovensko nepatří mezi země se silným postavením prezidenta. Přesto mu některé jeho pravomoci umožňují ovlivnit politické dění. Má právo nepodepsat zákon schválený parlamentem, může odvolat předsednictvo a soudce ústavního i nejvyššího soudu a je nejvyšším velitelem ozbrojených sil.

Na Slovensku v tuto chvíli panuje takzvané moratorium - kandidáti se už od čtvrtečního rána nesmějí ucházet o přízeň voličů v médiích ani na mítincích. Bojovat o hlasy Slováků mohli prvních čtrnáct březnových dnů.

Zatímco Gašparovič vsadil na podporu od premiéra Roberta Fica či Jána Sloty, Radičová se poohlédla i mimo politické kruhy. Stojí za ní například herci Maroš Kramár a Kamila Magálová či tenistka Dominika Cibulková.

První předběžné výsledky zveřejní Státní statistický úřad ihned po uzavření volebních místností - v deset večer. Oficiální výsledky pak oznámí v neděli.

kdo může být slovenský prezident

Slovenský prezident Ivan GašparovičIvan Gašparovič - současný slovenský prezident. Podporuje ho Směr - sociální demokracie premiéra Roberta Fica - a koaliční nacionálně populistická Slovenská národní strana Jána Sloty.

Iveta Radičová - socioložka a kandidátka opozice. Poslankyně Iveta RadičováSlovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany, která může ohrozit Gašparoviče. Kandidaturu Radičové loni v červenci při návštěvě trenčínského hudebního festivalu Pohoda podpořil také bývalý český prezident Václav Havel.

Dagmar BollováDagmar Bollová - známá obhájkyně praktik bývalého režimu, která byla v letech 2002-2006 poslankyní parlamentu. Tam se nechala oslovovat soudružka.

František MikloškoFrantišek Mikloško - po odchodu z KDH se stal spoluzakladatelem nové strany Konzervativní demokrati Slovenska. Přestože je Mikloško známou postavou listopadové revoluce, podle analytiků velké naděje na vítězství nemá.

Zuzana MartinákováZuzana Martináková - bývalá novinářka, předsedkyně strany Svobodné fórum. Svoji kampaň v médiích odstartovala placenou inzercí už loni před Vánocemi.

Milan MelníkMilan Melník - bude kandidovat jako nezávislý, do souboje ho vyslala Mečiarova HZDS, která uvažovala i o kandidatuře šéfa strany.

Milan SidorMilan Sidor - bývalý univerzitní pedagog bude kandidovat za Komunistickou stranu Slovenska.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Král Karel III. zemřel, psala ruská média bez ověření. Zakročila ambasáda

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Usekni si nohu, vyhneš se odvodům. Rusové „radili“ Evropě lživými e-maily

19. března 2024  10:47

Bezpečnostní experti odhalili dezinformační kampaň cílící na Ukrajince. Morálku jim měly nalomit...

Lupič v červené bundě se snažil ženě sebrat kabelku, natočila ho kamera

19. března 2024  10:38

V Praze 6 se neznámý muž v červené bundě pokusil zezadu okrást ženu o kabelku. Té se podařilo...

První cesta v novém funkčním období. Putin v květnu vyrazí do Číny

19. března 2024  10:32

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...