(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Skotsko dá studentkám vložky a tampony. Chce ukončit menstruační chudobu

  • 128
Téměř čtyři sta tisíc žaček a studentek na skotských školách bude mít od nového školního roku bezplatný přístup k potřebám pro intimní hygienu. Skotská vláda chce programem za 5,2 milionu liber skoncovat s takzvanou menstruační chudobou a zabránit situacím, kdy ženy a dívky nechodí na vyučování, protože si hygienické pomůcky nemohou dovolit.

Skotsko se tak v září stane první zemí světa, která studentkám poskytne vložky a tampony zdarma. Krok místní vlády podle deníku The New York Times (NYT) vedl k výzvám vytvořit stejné programy v dalších částech Británie. Americký list citoval charitativní organizaci Plan International UK, podle níž tisíce mladých žen po celé Británii pravidelně přicházejí o výuku, protože si nemohou dovolit potřeby pro období menstruace.

„V zemi tak bohaté jako je Skotsko je nepřijatelné, aby měl kdokoli problémy s nakupováním základních hygienických potřeb. (...) Naše investice za 5,2 milionu (150 milionů korun – pozn. red.) ) znamená, že tyto klíčové produkty budou potřebným k dispozici citlivým a důstojným způsobem, což studentům ulehčí plně se soustředit na studia,“ řekla Aileen Campbellová, která má ve skotské vládě na starosti některé sociální otázky a lidská práva.

Skotský model by ve své zemi ráda viděla také mluvčí irské labouristické strany Deirdre Kingstonová. Plán Skotska je podle NYT vnímán jako krok směrem k otevřenější debatě o tématu a odbourání stigmatu kolem menstruace.

Podle webu Quartz zatím globálnímu pokroku brání sexismus a jistá přecitlivělost spojená s ženskou intimní hygienou. „Řekněme si to na rovinu. Jestliže společnost dokázala přijmout fakt, že všichni chodíme na velkou – a podle toho poskytovat toaletní papír zdarma na školách nebo ve věznicích, – měli bychom také být schopni veřejně vzít na vědomí, že v libovolný okamžik menstruuje přibližně tři sta milionů žen,“ napsal Quartz.

„Menstruace je součástí života. Neměla by být zdrojem nerovnosti, snižovat lidem kvalitu života nebo odvádět pozornost od snahy co nejlépe naložit s časem stráveným na univerzitě,“ řekla NYT Susannah Laneová ze sdružení Universities Scotland, které zastupuje skotské vysoké školy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video