Před cyklonem Mahasen utekly do bezpečí tisíce lidí. (15. května 2013)

Před cyklonem Mahasen utekly do bezpečí tisíce lidí. (15. května 2013) | foto: AP

Na deltu Gangy udeřil silný cyklon, před živlem prchl milion lidí

  • 6
Bengálským zálivem se prohnal tropický cyklon Mahasen. Vláda nařídila evakuaci milionu lidí z pobřežních oblastí. Pobřeží bičovaly přívaly deště a vítr bořil rákosové chýše, cyklon však později zeslábl na bouři a nejhorší obavy meteorologů se nenaplnily. Při své pouti Indickým oceánem si vyžádal 18 životů.

Silný vítr a déšť dorazily ve čtvrtek ráno k pobřeží Bangladéše a začaly zvedat až dvoumetrové vlny. "Bouře už zasáhla přístav v Čitagong a pobřeží Cox's Bazar," uvedla ráno bangladéšská meteorologická stanice. Jako první bouře zasáhla město Chepupara a jižní pobřeží Bangladéše, poté zamířila na západ.

Svědci říkají, že nízko položené oblasti zaplavila voda do výše pasu, silný vítr lámal stromy a zničil desítky domů.

Všechny školy a některé hotely, které jsou postavené s dostatečnou ochranou proti cyklonům, byly prohlášeny za úkryty před silnou bouří, uvedl reportér BBC v Dháce. "Vláda nařídila evakuaci asi milionu lidí z 15 pobřežních oblastí," uvedla kancelář OSN pro koordinaci humanitárních akcí.

Bangladéšské úřady vyhlásily sedmý stupeň ohrožení z deseti, nejhorší obavy se však nenaplnily. Cyklon podle meteorologů není tak silný, protože před příchodem nad pobřeží nenabral dostatečnou sílu. Velkým škodám se vyhnuly i pobřežní oblasti, neboť bouře dosáhla pevniny v době odlivu.

Cyklon Mahasen si na Šrí Lance vyžádal už sedm lidských životů a téměř 4 000 dalších lidí vyhnal z domovů. Podle posledních zpráv si v celé Asii vyžádal celkem 18 mrtvých.

Přišel jsem o všechno, zůstanu

Řádění rozmarů přírody se nakonec takřka zcela vyhnulo Barmě. Panovaly obavy, že v západní části země zaplaví nízko položené tábory pro uprchlíky. V nich žijí desítky tisíc muslimských Rohingů, kteří uprchli před etnicky motivovaným násilím v Arakanském státě na západě Barmy.

Evakuace v táborech probíhala pomalu a uprchlíci se nechtěli nechat přemluvit k odchodu. Hia Maung ztratil během bojů mezi muslimy a buddhisty matku a dvě malé dcery. "Přišel jsem o všechno. Nechci nikam jít, chci tu zůstat. Jestli mám zemřít, zemřu tady," řekl podle BBC.  Jih Barmy zničil v roce 2008 cyklon Nargis, který spláchl celé vesnice a zabil více než 130 000 lidí, připomíná ČTK.

Už v pondělí zasáhla bouře na moři loď převážející Rhodingy. Podle oficiálních médií se podařilo 42 lidí zachránit, 58 jich je však stále nezvěstných (více o tom čtěte zde).

Čitagong, Bangladéš

Čitagong, Bangladéš

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video