Silnice v řadě míst Evropy zakryl sníh

  • 2
S nebývalým přívalem sněhu se musí vypořádat čeští řidiči stejně jako jejich kolegové v sousedství. Počasí je trápí také v okolních státech. Na Slovensku jsou všechny vozovky pokryty sněhem, v Bratislavě i ve Vídni se zpožďuje hromadná doprava, na horách hrozí laviny.

Situace v Česku a on-line reportáž ZDE

Během noci napadlo ve slovenské metropoli až dvacet centimetrů sněhu a ráno měla většina tramvají, autobusů a trolejbusů několikaminutové zpoždění. V ulicích se tvořily kolony.

Na východě Rakouska sníh zkomplikoval nejen provoz na silnicích, ale také na železnici a na letištích. Doprava vázne i v jiných rakouských regionech.

Ve Vídni nasadila správa do boje s bílou pokrývkou 1400 lidí a téměř dvě stovky vozů silniční údržby. Podle dosavadních zpráv se ale tamní situaci podařilo zvládnout bez vážnějších komplikací.

Problémy hlásí také horská střediska, neboť v řadě z nich mohou auta jezdit pouze se sněhovými řetězy. Několik cest musela policie dokonce zavřít, protože tam hrozily sesuvy lavin.

Polské Generální ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že na jihu Polska byla většina silnic nižší třídy neprůjezdná a sníh notně ztížil provoz i na těch větších a důležitějších vozovkách.

V Německu sníh způsobil mnoho dopravních nehod, jen Vestfálsko jich nahlásilo přes šest set. V Sasku zase řidiče trápí špatná viditelnost.

Sněhová nadílka se nevyhnula ani jiným světadílům, informace o závějích přicházejí třeba z Jižní Koreje.

Přívaly sněhu netrápí jen Česko. Snímek je z jihokorejského městečka Sokcho asi 280 severovýchodně metropole Soulu. (16. února 2005)

Nečekané množství sněhu způsobilo problémy i organizátorům Mistrovství světa v klasickém lyžování v německém Obersdorfu. (16. února 2005)

Zátarasa s varováním před lavinami v St. Christophu v rakouských Alpách. Přívaly sněhu odřízly v Rakousku od civilizace na 15 tisíc lidí. (16. února 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video