Student Georg R., který se 17. září 2009 pokusil povraždit své spolužáky v německém Ansbachu.

Student Georg R., který se 17. září 2009 pokusil povraždit své spolužáky v německém Ansbachu. | foto: AP

Šílený německý student dostal za útok sekerou a molotovy devět let

  • 9
Student, který loni v září na gymnáziu v německém Ansbachu zaútočil zápalnými lahvemi a sekerou na spolužáky a učitele, stráví devět let ve vězení pro mladistvé. Soud shledal devatenáctiletého studenta vinným ve 47 pokusech o vraždu.

Psychicky narušený student se také musí léčit na psychiatrické klinice.

Loni 17. září vtrhl vyzbrojen zápalnými lahvemi vlastní výroby, čtyřmi noži a sekerou do gymnázia Carolinum. Ve třetím poschodí vhodil do učebny třídy 10B zápalnou směs. Před dveřmi pak čekal na vybíhající spolužáky se sekerou.

Útok Georga R. odnesla nejhůře patnáctiletá dívka, která utrpěla otevřené poranění lebky a přežila jen díky rychlé operaci. Další studentka skončila v nemocnici s těžkými popáleninami. Dohromady bylo zraněno 15 lidí, mezi nimi i dvě učitelky. Policisté dopadli pachatele krátce po činu a paralyzovali ho třemi výstřely.

Němečtí policisté u gymnázia v Ansbachu, kde útočník zranil několik studentů. (17. září 2009)Německý policista u gymnázia v Ansbachu, kde útočník zranil několik studentů. (17. září 2009)

Vynesení rozsudku bylo oproti předchozím stáním veřejné. Prokurátor Jürgen Krach požadoval maximální možný trest pro mladistvé - desetileté vězení a nařízenou ústavní léčbu. Obhajoba požadovala umístění klienta na psychiatrické klinice a trest ve výšce sedmi až osmi let.

Státní zástupce popsal během neveřejného soudního jednání obžalovaného jako arogantní a narcistickou osobnost s vysoce kriminálními sklony. Student podle prokurátora chtěl zákeřně zabít "obrovské množství náhodně vybraných lidí" a podpálit školu. Podle psychiatrické expertízy má obžalovaný narušenou osobnost a je schizofrenní.

"S oběťmi nevyjádřil žádný soucit. Nevnímal je jako lidi, jako stvoření hodná života," konstatoval mluvčí prokuratury. Georg R. se podrobuje terapii na uzavřeném psychiatrickém oddělení.

Georg R. se přiznal, že chtěl zabít neurčitý počet žáků. Motiv svého činu vysvětlil na 86 stranách textového dokumentu, který se našel v jeho počítači. Přiznal se k nenávisti "vůči společnosti a instituci školy". Útok prý plánoval měsíce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: mladiství, soud, vražda

Video