ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Epidemie vrací Anglii do viktoriánské doby. Sex má být jen pro vyvolené

  • 549
Mnohým milencům žijícím v Anglii odděleně se podle nových protikoronavirových opatření fakticky zakazují intimní styky, a to nejen sex, ale i jen polibek či držení za ruku. Omezení vyplývá z širšího zákazu osobních kontaktů, který má začít platit ve čtvrtek a trvat po celý měsíc.

Podle přísných nových opatření, která oznámil v sobotu britský premiér Boris Johnson, nesmí lidé z oddělených domácností navštěvovat přátele a vzdálenější rodinné příslušníky.

Nemyslitelné je i přenocování mimo místo trvalého pobytu, což se tedy týká i lidí, kteří disponují více nemovitostmi. Nebo dovolenkářů, kteří by chtěli do hotelu či penzionu.

Úřady rozšířily zákaz nejen pro území Velké Británie, ale i zahraničí. Vycestovat ze země lze tak jen na „otočku“, což je pro běžné obyvatele rozlehlého ostrovního státu prakticky neuskutečnitelné.

Omezení osobních kontaktů má i svou výjimku, a to když jsou ve vztahu dva lidé sice z oddělených domácností, ale žijí sami, respektive nejvýše s nezletilými dětmi. Tyto osoby se navštěvovat mohou, stejně tak u sebe nocovat a společně vycházet na veřejnost v úzkém kontaktu.

Jak se prokazovat?

Jenže v tom může být kamen úrazu, protože vláda chce fakticky umožňovat lidem se přesouvat venku jen ze zvláštních důvodů. Tedy při docházce do práce, do školy, která má zůstat otevřená, k lékaři či na nákup.

Karanténa umrtví i Anglii. Vláda zavede měsíční plošnou uzávěru

Návštěvu partnera v single domácnosti lze na rozdíl od pracovní smlouvy, žákovské knížky, lékařského předpisu nebo účtenky dokládat jen těžko a vše závisí na přístupu policie, která má lidi pohybující se na veřejnosti kontrolovat.

Někteří Britové reagují na sociálních sítích přirovnáním situace k společensky velmi úzkoprsé době za vlády královny Viktorie v 19. století, kdy společnost byla sexuálně prudérní.

„Musíme přejít k činům nyní, protože není žádná alternativa,“ zdůvodnil v sobotu premiér Johnson opatření, kterým se doposud urputně bránil.  Svůj obrat vysvětlil tím, že současné restrikce jsou jedinou nadějí na to, aby lidé mohli strávit vánoční svátky ve společnosti svých blízkých.

Podle stanice BBC Johnsona přesvědčily i vládní dokumenty, podle nichž může Británie očekávat ještě větší počet zemřelých na covid-19 než během jara.

V Londýně proti opatřením protestovaly tisíce lidí, policie je rozehnala:

26. září 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video