Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti maskovali jako vaky. Při útěku z KLDR bojovali o život na minovém poli

  11:05
Na jaře letošního roku se panu Kimovi podařil zdánlivě nemožný útěk ze Severní Koreje. Uprchl po moři s celou svou rodinou - těhotnou manželkou, matkou, rodinou svého bratra a urnou s popelem jejich otce. Děti musel uspat prášky na spaní, matku k odchodu přesvědčovat. Po příjezdu do Jižní Koreje popsal nelidské podmínky, ve kterých se v KLDR žije.
Přísně střežená hranice mezi Jižní Koreou a KLDR. (5. ledna 2022)

Přísně střežená hranice mezi Jižní Koreou a KLDR. (5. ledna 2022) | foto: Ahn Young-joonAP

Kimovi byli prvními lidmi, kteří v letošním roce uprchli z KLDR a dostali se do Jižní Koreje. Když udeřila pandemie covidu-19, severokorejská vláda zemi prakticky odřízla od zbytku světa, uzavřela hranice a přerušila přeshraniční obchod. Zběhnutí, která byla před covidem poměrně častá, v podstatě ustala.

Pan Kim pro zpravodajský server BBC News vylíčil, jak se mu podařilo provést tak pozoruhodný útěk. Server nezveřejnil jeho celé jméno, aby neohrozil jeho rodinu v Soulu a další příbuzné, kteří zůstali v Severní Koreji.

Měsíce spřádaný plán

Noc útěku byla bouřlivá. Z jihu se zvedl prudký vítr a přinesl bouři. To vše bylo součástí Kimova plánu. Doufal, že rozbouřené moře přiměje lodě pobřežní stráže, které by je mohly sledovat, aby se vrátily do přístavu. O této noci snil celé roky, pečlivě ji plánoval celé měsíce, ale to jeho strach příliš nezmírnilo.

Děti jeho bratra spaly, uspané prášky na spaní, které jim dal. On a jeho bratr je teď museli ve tmě přenést přes minové pole k místu, kde tajně kotvila jejich loď. Plížili se a dávali pozor, aby se vyhnuli paprskům ze strážních reflektorů.

Radši se zabijí nebo jdou umřít do hor. Ničí nás hlad, svěřují se Severokorejci

Jakmile dorazili k lodi, ukryli děti do starých pytlů na obilí a zamaskovali je tak, aby vypadaly jako vaky s nářadím. Pak se rodina vydala na cestu do Jižní Koreje: muži byli vyzbrojeni meči, ženy jedem. Každý z nich držel v ruce jednu vaječnou skořápku, vyfouknutou a naplněnou mletým chilli kořením a černým pískem, aby ji v případě střetu mohli rozbít o obličej pobřežní stráže. Motor lodi hučel, ale pan Kim slyšel jen bušení svého srdce. Stačila jediná chyba a všichni mohli být popraveni.

„Život po covidu byl utrpení“

Při setkání s reportérem BBC v Soulu pan Kim líčil, jaký byl život v KLDR po vypuknutí pandemie covidu-19. „Bylo to velké utrpení,“ řekl. V prvních dnech byli lidé „nesmírně vystrašení“. Státní televize vysílala záběry z celého světa, na nichž byli lidé umírající na covid, a varovala, že pokud obyvatelé nebudou dodržovat pravidla, celá země může vyhynout.

Někteří lidé byli za porušení covidových pravidel dokonce posláni do pracovních táborů, řekl Kim. Když se objevilo podezření na nějaký případ nákazy, stráž dala do karantény celou vesnici a okolní oblast uzavřela. Ti, co zůstali uvnitř, měli jen velmi málo nebo vůbec nic k jídlu.

Útěk z pekla. Voják KLDR pronikl přísně střeženou zónou do Jižní Koreje

„Poté, co nechali lidi nějakou dobu hladovět, vláda přivezla náklaďáky se zásobami jídla. Tvrdili, že jídlo prodávají levně, takže je lidé chválili - jako když vyhladovíte své dítě a pak mu dáte trošku najíst, aby vám poděkovalo,“ uvedl pan Kim.

Lidé se podle něj začali ptát, zda to není součást státní strategie, jak na pandemii vydělat. Čím víc lidí covid přežilo, tím víc mezi nimi sílilo přesvědčení, že stát rizika spojená s touto nemocí zveličuje, dodal. „Teď spousta lidí věří, že to byla jen záminka, jak nás utlačovat,“ řekl.

Největší škody podle něj způsobilo uzavření hranic. Zásobování potravinami v Severní Koreji nebylo příliš spolehlivé ani před pandemií, ale když se do země začalo dostávat méně potravin, jejich ceny prudce stouply a to všem „velmi ztěžuje život“.

Četná úmrtí na hlad

Na jaře 2022 se podle jeho slov začala situace ještě více zhoršovat. „Sedm nebo osm let se o hladomoru moc nemluvilo, ale pak jsme začali často slýchat o nových případech,“ řekl. „Jednoho rána se probudíte a slyšíte: ‚aha, v tomhle okrese někdo umřel hlady‘. A druhý den ráno jsme se dozvěděli o dalším případu,“ dodal.

Letos v únoru k němu přišel pozdě zákazník ze sousedního okresu, který s ním měl smluvenou schůzku. Řekl mu, že policie všechny obyvatele z jeho vesnice vyslýchala kvůli podezření z vraždy staršího páru. Po pitvě ovšem vyšlo najevo, že manželé zemřeli hlady - a podezření z vraždy vzešlo z toho, že jim nejspíš krysy okousaly prsty na nohou a na rukou.

V KLDR popravují i na školách, k trestu smrti stačí třeba jen ukrást rýži

V dubnu zemřeli hladem dva farmáři, které Kim osobně znal. Farmáři to podle něj měli nejtěžší, protože když byla špatná úroda, stát je nutil, aby ji vynahradili tím, že odevzdají větší množství svých osobních zásob potravin. Tato úmrtí nemohla BBC News nezávisle ověřit.

Globální zpráva o potravinové krizi pro rok 2023 uvádí, že od uzavření severokorejských hranic je „náročné získat přesné informace o nedostatku potravin“, ale existují „náznaky, že se situace zhoršuje“. V březnu 2023 požádala Severní Korea o pomoc Světový potravinový program (WFP).

Pan Kim se před covidem živil prodejem zboží na černém trhu - šlo o motocykly a televizory pašované z Číny. Když se kvůli pandemii uzavřely hranice, přeorientoval se na nákup a prodej zeleniny, protože „jíst potřebuje každý“. Stal se z něj prodavač, jakým se v KLDR říká „luční koník“. Prodával zboží v postranních uličkách, a kdyby je někdo nahlásil, popadl by jídlo „a utekl jako kobylka“.

„Lidé za mnou chodili a prosili mě, abych jim něco prodal. Mohl jsem si říct o jakoukoli cenu,“ řekl Kim, který byl najednou bohatší než kdykoli předtím. Mohl si s manželkou dovolit jíst k večeři dušené maso. „To se v Severní Koreji počítá za velmi dobré stravování,“ dodal.

Okouzlen svobodným světem

Pan Kim, kterému je teď něco přes třicet let, přes deset let šetřil peníze a hledal způsoby, jak přelstít severokorejský systém - částečně proto, že z něj byl rozčarovaný už od mládí. Od dětství se s otcem tajně díval na jihokorejskou televizi, protože bydleli tak blízko hranic, že chytali jihokorejské kanály. A Kima naprosto okouzlila země, kde jsou lidé svobodní.

I když stokrát snil o útěku, nedokázal přenést přes srdce, že by měl opustit svou rodinu. V roce 2022 začal být život v zemi tak zoufalý, až měl pocit, že je konečně přesvědčí, aby se k němu připojili.

Zemřel americký voják, co zběhl do KLDR. V jejích filmech pak hrál padouchy

Nejprve se zaměřil na svého bratra. Ten se svou ženou provozoval nelegální obchod s mořskými plody, ale vláda krátce předtím zakročila proti neoficiálním prodejcům. Přestože vlastnili loď, už nemohli lovit, a kvůli nedostatku peněz se nechal snadno přesvědčit.

Následujících sedm měsíců dvojice svůj útěk pečlivě plánovala. Za pandemie byla řada osvědčených únikových cest přes severní hranici země s Čínou zablokována. Bratři však žili v malém rybářském městečku na jihozápadě země, blízko jihokorejských hranic. To jim umožnilo alternativní, ale riskantní cestu ven - po moři.

Nejprve potřebovali povolení k přístupu k vodě. Doslechli se o nedaleké vojenské základně, kam byli civilisté posíláni lovit ryby, které se pak prodávaly na zaplacení vojenského vybavení. Bratr pana Kima se do tohoto programu přihlásil a Kim se mezitím začal přátelit s pobřežní stráží a ochrankou, která v oblasti hlídkovala, a tajně z nich získával informace o jejich pohybu.

Zbývá mi jen naděje, říká muž, kterého Kimovi agenti vylákali do KLDR

Pak přišel nejtěžší z úkolů: přesvědčit starou matku a manželku, aby se k němu připojily. Obě byly proti odchodu. Nakonec bratři matce pohrozili, že pokud se k nim nepřipojí, cestu zruší a bude zodpovědná za jejich utrpení až do konce jejich života.

„Byla rozrušená a hodně plakala, ale nakonec souhlasila,“ řekl pan Kim. Jeho žena však byla neoblomná, dokud se manželé nedozvěděli, že čekají dítě. „Už nejde jen o tebe,“ hádal se s ní. „Budeš matka. Chceš, aby naše dítě žilo v téhle pekelné díře?“ Tenhle argument zabral.

Pak už zbývaly jen poslední přípravy. Bratři vykopali tělo svého otce, protože se báli, že po jejich útěku úřady znesvětí jeho hrob. Odnesli tělo do lesa, kde jej spálili a popel vzali v urně s sebou na cestu. Poté se vydali k nedalekému minovému poli, které vzniklo nedávno s cílem zabránit lidem v útěku z KLDR. Pod záminkou sběru bylin si mapovali bezpečnou cestu, kudy projít k moři.

A nakonec už jen zbývalo počkat na správné počasí, které jim umožnilo uniknout severokorejské pobřežní stráži - a po dvou hodinách doplout do Jižní Koreje.

22. listopadu 2017

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...