Nevěřili jsme, že přežijí, říkají lékaři pečující o Skripalovy

  • 260
Tomu, že otravu nervovou látkou novičok Sergej Skripal a jeho dcera Julija přežijí, nevěřili ani lékaři, kteří o ně pečovali. V rozhovoru pro britskou stanici BBC uvedli, že dopad otravy na jejich dlouhodobý zdravotní stav není jasný, a vylíčili problémy a obavy, které ostře sledovaný případ provázely.

Skripal a jeho dcera byli 4. března nalezeni v bezvědomí na lavičce v Salisbury, kde se bývalý ruský agent po své emigraci do Británie usadil. Lékaři, kteří je v místní nemocnici ošetřovali, nyní pro BBC zavzpomínali, že zpočátku vůbec netušili, co jim je. Dokonce si nějaký čas mysleli, že se předávkovali opioidy.

Jenže když stejné symptomy postihly i policistu Nicka Baileyho, který zasahoval na místě, kde Skripalovy našli, začali se obávat neznámé nákazy. „Panovala vážná obava, jak moc se to rozšíří,“ řekla britské stanici vrchní sestra Lorna Wilkinsonová.

„Dostali jsme se do fáze, kdy jsme se od dvou ojedinělých případů dostali k něčemu, co skutečně může zasáhnout všechny a vyžádat si mnoho obětí? To jsme v tu chvíli skutečně nevěděli,“ dodala Wilkinsonová. Lékaři se také obávali, že podivnou chorobou by se mohl nakazit i personál nemocnice. 

Jenže pak policie zjistila, že Skripal býval ruským dvojitým agentem. A objevilo se podezření, že se ho někdo pokusil zlikvidovat. Nemocnice vyhlásila mimořádnou situaci a do jejích útrob se nastěhovali policisté, kteří měli Skripalovy chránit.

Dlouhodobé dopady? Upřímně řečeno, nevíme

„Když jsme si poprvé uvědomili, že je to nervová látka, tak jsme očekávali, že nepřežijí,“ zavzpomínal lékař Stephen Jukes. „Byli jsme připraveni vyzkoušet všechny druhy léčby. Zajistit jim tu nejlepší klinickou péči. Ale všechny důkazy naznačovaly, že nepřežijí,“ dodává.

Léčba byla deprimující, promluvila Skripalová. Chce se vrátit do Ruska

Podle zdravotníků v přežití Skripalových hrály klíčovou roli tři věci: bleskový převoz na jednotku intenzivní péče, aplikace silných sedativ, která měla zabránit potenciálnímu poškození mozku, a pomoc ze strany expertů na bojové látky z vojenského výzkumného centra Porton Down.

Lékaři proto mohli postupem času Skripalovým snížit dávky sedativ, vyndat jim intubaci z úst, kterou byli připojeni na dýchací přístroj, a provést jim tracheotomii. A když opět začali mluvit, začali jim na základě rad z Porton Down podávat mix léků, které nastartovaly produkci klíčového enzymu acetylcholinesterázy (nervově paralytické bojové látky blokují jeho funkci a způsobují nervosvalovou paralýzu - trvalý stah svalů - v celém těle, což vede k smrti udušením).

Julija Skripalová byla z nemocnice propuštěna 9. dubna, její otec 18. května. Nyní pokračují v léčbě na utajeném místě. Lékaři připouštějí, že dopady otravy na dlouhodobý zdravotní stav Skripalových nedokážou odhadnout. „Upřímná odpověď je, že to nevíme,“ řekla v rozhovoru s BBC zástupkyně nemocnice Christine Blanshardová.

Léčba byla deprimující, promluvila Skripalová 24.5.2018: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video