Letečtí dispečeři z Úřadu pro dozor nad civilním letectvím monitorují na velitelství ve Virginii veškerá letadla nad Spojenými státy

Letečtí dispečeři z Úřadu pro dozor nad civilním letectvím monitorují na velitelství ve Virginii veškerá letadla nad Spojenými státy | foto: Profimedia.cz

Šéf dohledu nad americkými letišti rezignoval kvůli spícím dispečerům

  • 6
Šéf dohledu nad americkým leteckým provozem rezignoval. Důvodem byli dispečeři, kteří usnuli při noční službě na několika letištích a letadla tam musela přistát bez kontaktu s kontrolní věží. Americký Úřad pro dozor nad civilním letectvím rovněž připravuje změny, které by měly podobným selháním zamezit.

"Za posledních několik týdnů jsme byli svědky několika případů, kdy neprofesionální chování několika jednotlivců vyvolalo u veřejnosti oprávněné pochyby, zda dokážeme zajistit bezpečnost cestujících," prohlásil šéf Úřadu pro dozor nad civilním letectvím (FAA) Randy Babbit.

Dodal, že přijal rezignaci šéfa dohledu nad americkým leteckým provozem Hanka Krakowského, který svou funkci složil právě kvůli spícím dispečerům.

Letové dispečery v USA posedla „spavá nemoc“

Americké úřady bijí na poplach

Koncem března přistála na Reaganově letišti v hlavním městě Washingtonu dvě letadla bez komunikace s věží. Dispečer totiž usnul a vzdušný prostor letiště vzdáleného jen šest kilometrů od Bílého domu tak byl dlouhou dobu bez dozoru.

V následujících týdnech se podobné případy opakovaly na letištích v Lubbocku v Texasu, v Knoxville v Tennessee a v Seattlu ve státu Washington.

Zatím poslední případ se stal tento týden v Renu v Nevadě, kde se pilotovi letadla, jež převáželo pacienta v kritickém stavu, nepodařilo vzbudit dispečera na věži ani opakovaným voláním.

FAA po posledních událostech nařídila, že na několika desítkách velkých letišť budou muset v noci sloužit dva dispečeři. Zároveň se chystá prověřit celý systém letové bezpečnosti a případně připravit jeho reformu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video