Horst Seehofer představil v Berlíně svůj plán pro zvládnutí migrace. (10....

Horst Seehofer představil v Berlíně svůj plán pro zvládnutí migrace. (10. července 2018) | foto: Reuters

Seehofer trvá na tom, aby Německo zřídilo tranzitní centra pro migranty

  • 24
Na německo-rakouské hranici by měla vzniknout tranzitní centra pro migranty. Trvá na tom německý ministr vnitra Horst Seehofer, který v úterý představil plán svého ministerstva pro zvládnutí migrace. Zdůraznil, že jde o plán jeho úřadu, nikoli o záměr vládní koalice.

S ostatními stranami chce Seehofer svoje návrhy teprve projednat. 

„Reakce České rupubliky na Seehoferův plán by se odvíjela od rozsahu opatření přijatých nejen Německem, ale i Rakouskem nebo Slovenskem,“ řekl ministr vnitra Hamáček. Se svým německým protějškem se plánuje spojit.

Hlavním cílem návrhu je podle Seehofera zajištění pořádku a zaručení humánnosti. „Žádná země světa nemůže neomezeně přijímat uprchlíky,“ zdůraznil ministr na úvod své prezentace. Dodal, že klíčová je ochrana vnějších hranic EU a v hraje důležitou roli agentura Frontex. Seehofer ocenil, že jde o jednu z priorit nynějšího rakouského předsednictví v Evropské unii.

Seehofer dal najevo, že trvá na pojmu „tranzitní centra“, ačkoli jedna z koaličních stran, Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) taková zařízení odmítá.

V Seehoferově plánu dále stojí, že na německo-rakouské hranici vznikne „nový hraniční režim“, jenž má zabránit ve vstupu do Německa žadatelům o azyl, za jejichž azylové řízení je odpovědná jiná země Evropské unie. „Kvůli tomu zřídíme tranzitní centra, z nichž budou žadatelé o azyl vraceni přímo do příslušných zemí,“ slibuje Seehofer v dokumentu.

Jednotlivé body Seehoferova plánu byly známy už předem. Deník Süddeutsche Zeitung poznamenal, že to, co Seehofer označuje jako „mistrovský plán“, je ve skutečnosti „jen chladný výčet byrokratických schválností“.

Seehofer od začátku prosazoval zřizování center, v nichž by se přímo na hranicích odehrávalo celé azylové řízení a v nichž by měly své zástupce příslušné úřady a soudy. Tato myšlenka však nemá velkou podporu ani v jednotlivých spolkových zemích.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, Seehoferova Křesťanskosociální unie (CSU) a SPD minulý týden dosáhly dohody na souboru opatření zaměřených na zpřísnění migrační politiky. Shoda panuje na rychlejším vracení migrantů do té země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Dotyční mají být do příslušných zemí vraceni pokud možno do 48 hodin. Žádná speciální tranzitní centra na hranicích však vznikat nemají.

Zrychlené azylové řízení na hranici a vracení migrantů do zemí první registrace předpokládá uzavření příslušných dohod s těmito zeměmi. Seehofer dnes řekl, že chce mít ještě tento měsíce jasno v tom, jaké dohody budou s ostatními státy EU uzavřeny. Očekává prý „obtížné rozhovory“, které ale mají šanci na úspěch. „Čím méně může učinit Evropa, tím více nabývají na významu národní opatření,“ podotkl ministr.

Například Itálie se opětovnému přijímání žadatelů o azyl odmítnutých na německo-rakouské hranici brání. Severoafrické země zase nechtějí na svém území tolerovat přijímací centra pro migranty, které evropští záchranáři vytáhli ze Středozemního moře. Tento koncept, který je rovněž součástí Seehoferova plánu, přitom mezitím přijala za svůj i Evropská unie.

63 kroků ke zvládnutí migrace

Seehoferův plán obsahuje 63 bodů. Podle jednoho z nich má být u odsouzených pachatelů trestných činů ochrana poskytovaná Německem důkladně přezkoumána. Jestliže někdo uvedl, že mu v zemi původu hrozí nebezpečí, a přesto tuto zemi navštíví během azylového řízení, má jeho žádost o azyl pozbýt platnosti.

Uchazeči o azyl dále mají mít podle Seehoferových představ povinnost aktivněji spolupracovat při objasňování své totožnosti. Se sankcemi mají rovněž počítat uprchlíci, kteří se řádně neúčastní integračních kurzů.

Kromě toho má země podle záměrů německého ministra vnitra personálně posílit soudy, mimo jiné v zájmu urychlení azylových řízení. Žadatelé o azyl se mají v budoucnu podílet na soudních výlohách.

První reakce na představení Seehoferova plánu poukazují na to, že ministr představil dokument ve znění ze 4. července a vědomě ho neaktualizoval o výsledky koaličního ujednání z 5. července. Koaliční ujednání z posledních dní do svého plánu však Seehofer údajně nezahrnul proto, že chtěl svůj návrh původně představit už před měsícem. 

Seehofera za jeho plán kritizovala koaliční SPD i opozice. „SPD nemá žádný zájem zažívat další uvádění letního divadla CSU,“ řekl místopředseda koaliční strany Ralf Stegner agentuře DPA. „Dodatečná jednání s SPD nebudou,“ ujistil Stegner. Šéf protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland naopak Seehoferovi vytkl, že jeho plán neznamená „žádný obrat v migrační politice“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video