Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin (2018)

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin (2018) | foto: Reuters

S Ruskem jsme selhali. Němečtí socialisté poprvé přiznali chyby

  • 128
Kancléř Olaf Scholz si hledá alibi, jeho předchůdkyně Angela Merkelová se nechce omlouvat. Teprve předseda SPD Lars Klingbeil jako první vysoký představitel německých sociálních demokratů nyní, po osmi měsících ruské invaze na Ukrajinu, jasně řekl, že dlouholetá smířlivá politika vůči Rusku byla chybná.

„Snažili jsme se hledat shodu, ale neviděli jsme vzájemné rozdíly. To bylo špatně,“ řekl Lars Klingbeil k dosavadní rusko-německé politice na stranickém setkání v Berlíně. Představa, že bezpečnost v Evropě a Německu lze zajistit jen prostřednictvím spolupráce s Ruskem, podle něj byla chybná. Místo snah o vzájemnou spolupráci je nyní podle něho důležité soustředit se na to, jak se před Ruskem ochránit.

Tato slova jsou sice ve světle současných událostí evidentní, přesto se nejvyšší představitelé stran, které Německo vedly poslední desítky let, tedy sociálních demokratů (SPD) a konzervativní unie CDU/CSU, takto jednoznačné sebekritice až dosud vyhýbali.

Lars Klingbeil, spolupředseda sociálních demokratů (SPD, 19. září 2022)

Současný kancléř Olaf Scholz (SPD) například minulý týden sebevědomě oznamoval, že o úmyslech ruského prezidenta Vladimira Putina zneužívat dodávky energií jako politickou zbraň „vždy věděl“. Prý i v době, „kdy to ostatní nebrali vážně“. Přesto celou dobu úzké vazby s Ruskem stejně jako masivní dodávky plynu a dalších nerostných surovin podporoval. Ministerstvo financí, které za minulé vlády vedl, bylo společně s ostatními resorty připraveno nově dostavěnému plynovodu Nord Stream 2 schválit bezpečnostní formality a udělit souhlas se zahájením provozu.

Správně jsme Rusko nehodnotili, mír je možný jen bez Putina, prozřeli Němci

Podobně dlouholetá kancléřka Angela Merkelová (CDU/CSU) opakovaně tvrdila, že ve svém postupu budování užších vazeb Německa s Ruskem neudělala žádnou chybu. „Postupovala jsem diplomaticky tak, abychom předešli škodám. Tento postup nebyl špatný a nebudu se za něj omlouvat,“ řekla i s odstupem několika měsíců od ruské invaze letos v červnu.

Německo ztratilo důvěryhodnost

Klingbeil, který sociální demokraty společně se Saskií Eskenovou jako druhou předsedkyní vede od loňského prosince, kromě selhání předchozích vlád také uznal, že jeho strana nebrala dostatečně vážně obavy a varování pobaltských států a Polska. Ty dlouhodobě upozorňovaly na Putina jako na bezpečnostní hrozbu a ze stejného důvodu byly proti dalšímu rozšíření dodávek plynu z Ruska a výstavbě plynovodu Nord Stream 2.

ANALÝZA: Kam dál? Německo se snaží dostat z ruské pasti

Plynovod přesto Merkelová a Scholz za podpory dalších vysokých politiků obou stran prosadili. Infrastruktura byla hotová loni v září a jejímu zprovoznění zabránily jen evropské a mezinárodní protiruské sankce.

„Ztratili jsem tím obrovský díl důvěry,“ myslí si Klingbeil. „Zejména v posledních letech, kdy Rusko stále víc nabývalo na agresivitě, jsme měli více naslouchat našim mezinárodním partnerům.“

Rusko nelze považovat za spolehlivé

Bývalá politika SPD vůči Rusku byla zejména během letošního roku ostře kritizována ze všech stran. Ve stále platném manifestu strany z roku 2007 je přitom strategické partnerství s Ruskem označeno za „nepostradatelné“ pro Německo i Evropskou unii: „Spolupráce s Ruskem zajišťuje mír a stabilitu na našem kontinentu,“ píše se v něm.

A ještě ve svém loňském volebním programu SPD uvádí: „V Evropě může být mír nikoli proti Rusku, ale pouze s ním.“ Revizi strana plánuje až během příštího sjezdu v roce 2023.

Co se Schröderem? Německé vládě škodí ruské konexe bývalého kancléře

Ačkoli se socialisté do poslední chvíle snažili svou strategii k prohlubování vzájemných vazeb s Ruskem ospravedlňovat, teď je podle Klingbeila tento přístup, označovaný jako Ostpolitik (východní politika) nebo Wandel durch Handel (změna obchodem), definitivně neudržitelný.

„Rusko nemůže být spolehlivým partnerem, pokud se v zemi situace zásadně nezmění a nezačne spolupracovat na otázkách klimatu a odzbrojení. A dokud poslední ruský voják neopustí ukrajinské území, budou trvat i sankce,“ řekl předseda nejsilnější vládní strany.

Uvolněný politický prostor a kapacitu má podle něj Německo směřovat k prohloubení vztahů se střední a východní Evropou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video