Ruští vyšetřovatelé poblíž místa nalezení těla Illji Kyvy (6. prosince 2023)

Ruští vyšetřovatelé poblíž místa nalezení těla Illji Kyvy (6. prosince 2023) | foto: AP

Ležel na sněhu celý od krve. Ukrajinci zabili u Moskvy uprchlého vlastizrádce

  • 291
Ukrajinská tajná služba SBU podle ukrajinských médií zlikvidovala v Rusku bývalého ukrajinského poslance Illju Kyvu, který zastával silně proruské pozice a na Ukrajině byl v nepřítomnosti odsouzen za vlastizradu. Exposlancovo tělo bylo podle ruské agentury RIA Novosti nalezeno u Moskvy. Agentura Unian s odvoláním na svůj zdroj napsala, že jej ukrajinská tajná služba zastřelila.

„Likvidace arcizrádce, kolaboranta a propagandisty Illji Kyvy je speciální operací SBU,“ citovala agentura Unian svůj zdroj z bezpečnostních složek.

Tělo Ilji Kyvy bylo ve středu nalezeno v Odincovském okrese Moskevské oblasti, uvedl zdroj z orgánů činných v trestním řízení pro ruský server Russia Today. Politik podle něj ležel na sněhu a byl celý od krve. Zemřel deset minut předtím, než ho našel personál nedalekého hotelu, který zavolal záchrannou službu, tvrdí zdroj.

Ukrajinští agenti vypátrali vlastizrádce v Rusku, zabili ho bombou v autě

Kyva byl v letech 2019 až 2021 členem proruské strany Opoziční platforma – Za život, odkud byl kvůli kritice stranického vedení vyloučen.

Před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu loni v únoru vyzýval ke sjednocení Ruska a Ukrajiny, podporoval ruského prezidenta Vladimira Putina a tvrdil, že ukrajinský národ se musí „osvobodit“, napsal o Kyvovi ruský opoziční portál Meduza.

V březnu 2022 ukrajinský parlament odebral Kyvovi poslanecký mandát. V listopadu ho pak ukrajinský soud v nepřítomnosti odsoudil na 14 let do vězení, mimo jiné za vlastizradu. Nedlouho před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu v loňském roce Kyva z Ukrajiny odjel pod záminkou, že jede na dovolenou. Později vyšlo najevo, že žije v Rusku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video