Saúdskoarabská básnířka a novinářka Hissa Hilalová.

Saúdskoarabská básnířka a novinářka Hissa Hilalová. | foto: Archiv festivalu Jeden svět

Saúdové propustili tři ze zadržených aktivistek. Ve vazbě zažily mučení

  • 96
Saúdská Arábie propustila na svobodu tři aktivistky ze skupiny žen vězněných za prosazování lidských práv. Podmínky jejich propuštění z vazby, kde byly držené téměř rok, nejsou známé. Ženy ve středu při slyšení před soudem vypověděly, že je dozorci ve vazbě mučili elektrickými šoky a sexuálně napadali. Saúdská vláda to popírá.

Saúdská Arábie v květnu minulého roku zadržela nejméně jedenáct žen kvůli aktivismu za lidská práva odpor proti saúdskému poručnickému systému. Ženy byly oficiálně obviněny ze spolupráce se zahraničními tajnými službami a novináři. Původně měly stanout před tribunálem zabývajícím se teroristickými případy, kauzu však bez vysvětlení převzal trestní soud. 

Podle příbuzných je nyní na svobodě blogerka Ímán Nafdžánová, bývalá profesorka univerzity Krále Saúda Azíza Júsifová a akademická pracovnice Rukaja Muháribová. Jejich propuštění následovalo po středečním uzavřeném soudním slyšení se skupinou všech žen.

Podle zdrojů, které se výslechu vedeného třemi soudci účastnili, ženy před soudem kromě přednesení obhajoby také vypověděly, že ve vězení byly vystaveny mučení a sexuálnímu obtěžování. Popsaly, že je „zjevně intoxikovaní“ dozorci mučili elektrickými šoky, bičovali je a osahávali na intimních místech. Jedna z žen se ve vazbě údajně pokusila o sebevraždu.

Saudská vláda, která dlouhodobě čelí obvinění z porušování lidských práv, podle deníku Al Jazeera popřela, že by ženám bylo ve vazbě ubližováno.

Nejsme chudinky, o svá práva bojujeme, říká básnířka ze Saúdské Arábie

CNN ve čtvrtek získala k dispozici šestistránkový spis k případu jedné z žen, Loujain al-Hathoulové. Obvinění v něm policie staví na ženině doznání, že se ucházela v roce 2017 přihlásila do Prorgamu OSN pro mladé profesionály a byla v kontaktu s organizacemi Amnesty International a Human Rights Watch. 

Právě Amnesty International upozornila, že ženám bylo zamítnuto najmout si na obhajobu vlastní právníky, hájí je tedy ti přidělení státem. K sestavení obhajoby před slyšením aktivistky údajně dostaly pouze dvě hodiny. 

Bloggerka Nafdžánová a profesorka Fásíová stály v čele kampaně, díky níž se podařilo prosadit pro Saúdské Arabky právo řídit automobily. Rijád sice ženy za volanty pustil, nechal však pozatýkat nejhlasitější kritiky porušování lidských práv. Mezi zatčenými jsou i duchovní nebo vzdělanci. 

Přelomové nařízení v Saúdské Arábii, ženy budou smět příští rok řídit auto

Podle webu Middle East Eye se za mřížemi nedávno ocitl také profesor práv Anas Mazrúí, který vyučuje na univerzitě Krále Saúda v Rijádu. Zatčen byl ve čtvrtek několik hodin potom, co na rijádském knižním veletrhu údajně kritizoval Saúdskou Arábii za její postoj k lidským právům. 

Zmínil se i o zatýkání žen, které prosazují ženská práva, ačkoli království tvrdí, že je nakloněno reformám. Zpráva o profesorově zatčení se začala rychle šířit na sociálních sítích.

Saúdská Arábie čelí intenzivnější kritice kvůli lidským právům od loňska, kdy byl na jejím konzulátu v Istanbulu zavražděn kritik Rijádu a novinář Džamál Chášukdží. Tělo se nenašlo a stále se vynořuje podezření, že k vraždě dal příkaz korunní princ, i když to Rijád popírá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video