Někdejší vládci Francie a Libye, Nicolas Sarkozy a Muammar Kaddáfí, v...

Někdejší vládci Francie a Libye, Nicolas Sarkozy a Muammar Kaddáfí, v Elysejském paláci (10. prosince 2007) | foto: AP

Kaddáfího dědictví. Sarkozyho po letech ženou k soudu kvůli milionům na kampaň

  • 8
Od svého odchodu z funkce před jedenácti lety se bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy zmítá v neustálých právních kauzách. Ať už je to obvinění z korupce, ze zpronevěry veřejných financí nebo jako nyní z nezákonného financování své volební kampaně. Kvůli tomu, že na ni v roce 2007 od libyjského diktátora Muammara Kaddáfího údajně přijal finanční podporu, nyní státní zastupitelství požaduje, aby bývalý prezident opět stanul před soudem.

Sarkozy je obviněn je z toho, že v roce 2007 dostal od Kaddáfího na kampaň pět milionů eur a že výměnou za politické výhody přijímal úplatky od bohatých podnikatelů. Exprezident, který tehdy s gaullisty volby vyhrál a Francii poté vedl dalších pět let do roku 2012, všechna svá obvinění pravidelně odmítá. Stejně tak nyní.

Exprezident Sarkozy dostal rok vězení za nelegální financování kampaně

Podezření vychází mimo jiné z výpovědi svědka, který v roce 2016 uvedl, že na přelomu let 2006 a 2007 přivezl na pařížské ministerstvo vnitra, které v té době Sarkozy vedl, několik kufrů zaslaných libyjským režimem, které obsahovaly celkem právě pěti milionů eur. Sarkozy to již tehdy popřel.

20. března 2018

Společně s ním, alespoň podle přání francouzské prokuratury pro finanční trestné činy, má před soudem stanout dalších dvanáct vlivných osobností té doby a Sarkozyho blízkých spolupracovníků: bývalý ministr vnitra Brice Hortefeux, Sarkozyho bývalá pravá ruka Claude Guéant, a tehdejší finanční ředitel jeho prezidentské kampaně Éric Woerth.

Vinen. Francouzský exprezident Sarkozy má jít na rok do vězení za korupci

Zda Sarkozy po výzvě státních zástupců kvůli této kauze před soudem nakonec skutečně stane, je zatím otevřené. Poslední slovo v případu, který je otevřen od roku 2013, budou mít vyšetřující soudci.

Odsouzený, ale stále vlivný republikán

Po volbách v roce 2012, které prohrál s kandidátem socialistů Francoisem Hollandem, byl Sarkozy v různých kauzách odsouzen již dvakrát. Ve středu 17. května si vyslechne rozhodnutí odvolacího soudu v kauze odposlechů, v níž byl v první instanci odsouzen ke třem letům vězení – z toho dvěma podmíněně – za korupci a zneužití vlivu.

Od listopadu letošního roku pak soud bude znovu projednávat odvolání v takzvané kauze Bygmalion, týkající se financování kampaně za jeho znovuzvolení v roce 2012, v níž byl v první instanci odsouzen k jednomu roku vězení.

Francouzský exprezident Sarkozy čelí novému obvinění, tentokrát ze spolčení

Navzdory právním problémům Sarkozy stále v omezené míře zasahuje do politického dění a zůstává významnou osobností středopravých Republikánů. Ani v případě, že soudy dřívější rozsudky potvrdí, se ovšem neočekává, že by v těchto případech exprezident skutečně nastoupil k trestu odnětí svobody.

Přátelství s diktátorem

Muammar Kaddáfí měl vazby také na další politiky a vlády po celém světě, včetně Sarkozyho předchůdce Jacquese Chiraka, který se s Kaddáfím znal od 80. let 20. století. Během svého prezidentství Chirac Libyi několikrát navštívil a pomohl vyjednat propuštění bulharských zdravotních sester, které byly v Libyi vězněny.

Bývalý britský premiér Tony Blair udržoval s Kaddáfím nepříliš jasné vztahy a po občanské válce v Libyi pomáhal rehabilitovat jeho obraz v mezinárodním společenství.

Kanadský premiér ctnosti Trudeau bránil vyšetřování úplatků Kaddáfímu

Také bývalý italský premiér Silvio Berlusconi měl s Kaddáfím blízký vztah, který byl často popisován jako „bratrský“. Berlusconi Kaddáfího v Libyi několikrát navštívil a v roce 2008 podepsal smlouvu o přátelství mezi Itálií a Libyí.

S libyjským režimem je spojen i kanadský premiér Justin Trudeau, který bránil vyšetřování firmy SNC-Lavalin, jež mezi lety 2001 až 2011 uplácela Kaddáfího vládu ve snaze získat v zemi lukrativní zakázky. Celkem šlo na úplatky za lukrativní zakázky údajně 48 milionů kanadských dolarů, tedy v přepočtu zhruba 838 milionů korun. Případ skončil bez vznesení obvinění proti Trudeauovi, měl pro něj však měl důsledky v dalších volbách a zůstává dosud velkou kontroverzí kanadské politiky.

Kauzy Nicolase Sarkozyho

Korupce: Sarkozy byl obviněn, že v roce 2007 přijal od libyjského diktátora Muammara Kaddáfího nezákonné dary na volební kampaň a že výměnou za politické protislužby přijímal úplatky od bohatých podnikatelů.

Obchodování s vlivem: V roce 2014 byl Sarkozy obviněn, že se snažil získat od soudce tajné informace o případu, který se týkal jeho osoby. Výměnou za tyto informace údajně nabídl soudci povýšení.

Zneužití veřejných prostředků: Sarkozy byl obviněn z toho, že v době, kdy byl ve funkci, používal veřejné prostředky k úhradě svých osobních výdajů, včetně dovolených a drahého oblečení.

Porušení pravidel financování volební kampaně: Sarkozy byl obviněn z nadměrných výdajů na svou prezidentskou kampaň v roce 2012 a z používání falešných faktur, aby tyto nadměrné výdaje skryl.

Obchodování s vlivem a korupce: V roce 2018 byl Sarkozy obviněn z pokusu o ovlivnění soudce, který ho vyšetřoval kvůli údajnému porušení pravidel financování volební kampaně.

Nezákonné odposlechy: V roce 2020 byl Sarkozy shledán vinným z pokusu o podplacení soudce výměnou za informace o případu, který byl proti němu veden. V rámci vyšetřování bylo rovněž zjištěno, že Sarkozy nezákonně odposlouchával telefonické rozhovory soudce a jeho právníka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video