Prezidenti Václav Klaus a Dmitrij Medveděv v Moskvě (14. října 2009)

Prezidenti Václav Klaus a Dmitrij Medveděv v Moskvě (14. října 2009) | foto: AP

Ruský tisk: Návštěva „přítele“ Klause svědčí o zlepšení vztahů po radaru

  • 136
Návštěvu prezidenta Václava Klause v Moskvě vidí ruský tisk jako známku zlepšování česko-ruských vztahů poté, co USA odstoupily od radaru v Brdech. Vedomosti použily v titulku výraz "v roli přítele", Kommersant zase soudí, že "Moskva a Praha se už nedívají na sebe skrz radar". Podle listu Rossijskaja gazeta Klaus opět ukázal svou příchylnost k Rusku.

"Klaus je jediným z českých politiků, který stále zdůrazňuje rozhodující roli Rudé armády při osvobození Evropy a Československa. Pro Rusko je jeho podpora důležitá," píší Vedomosti. Připomínají také Klausovy rozpory s předchozím premiérem Mirkem Topolánkem.

Ten byl vášnivým stoupencem amerického radaru a v loňské rusko-gruzínské válce se postavil na stranu Tbilisi, zatímco "Klaus jako první z evropských vůdců nazval Gruzii viníkem konfliktu".

Snaha českého vedení oživit dvoustranné vztahy a překonat zápory z Topolánkova působení byla podle listu zjevná už během zářijového zasedání mezivládní komise - a "Klausova návštěva to upevnila".

Klaus v Rusku:

Podmínka k Lisabonu je pro mě životně důležitá

"Klaus opět decentně předvádí svou příchylnost vůči Rusku," míní Rossijskaja gazeta.

"Nyní, kdy si celá EU neví rady s Klausovou paličatostí ohledně podpisu Lisabonské smlouvy, český prezident zase jede do Ruska, ačkoliv by se zdálo, že je záhodno jednat s partnery v EU," pozastavuje se vládní deník. Dodává že "český prezident považoval za nutné podrobně vysvětlit ruskému protějšku své stanovisko k evropské integraci".

O sympatiích k Rusku podle deníku svědčí i prezidentovy postoje ke kavkazskému konfliktu či k americké protiraketové obraně ve východní Evropě. Rovněž připomíná, že Klaus sice původně summitům Evropské unie odmítal předsedat, ale vypravil se v čele delegace EU do Chabarovska.

Radar už vztahy nekalí, tak teď ekonomika

Podle Kommersantu radar už nekalí vztahy, takže v popředí je ekonomika. "Kreml je spolu s Gazpromem znepokojen, že Česko neplní své závazky ohledně odběru ruského plynu," upozorňuje. Do začátku srpna ho Česko odebralo jen 2,7 miliardy metrů kubických, ačkoliv pro letošek se RWE Transgaz zavázal k odběru 8,5 miliardy.

Podle listu českému odběrateli hrozí platby předem za neodebraný plyn a Gazprom by se také mohl zřeknout výstavby zásobníku v Česku, i když věci sotva zajdou tak daleko. "Nízký odběr nepotrvá věčně a poptávka brzy zase vzroste," řekl listu zdroj z plynárenského monopolu. A nevelký zásobník sama firma potřebuje kvůli řízení dodávek.

Místo zbraněmi chřestí penězi

Bude Česko opět patřit Moskvě?

Kreml má podle listu také zájem o podporu českého vedení pro přihlášku Atomstrojexportu k účasti na dostavbě jaderné elektrárny Temelín, nebo alespoň o nepodjatost tendru, jehož vítěz také získá možnost stavět další bloky v Dukovanech a Jaslovských Bohunicích na Slovensku.

Konkurenci však představují dvě desítky firem včetně americké Westinghouse. V Moskvě se obávají, že výběr vítěze mohou ovlivnit obavy ze závislosti na Rusku, a tak Češi přijmou politické rozhodnutí ve prospěch Američanů.

"Věta českého prezidenta může znamenat, že Medveděvovy snahy nebyly marné," míní deník o Klausově výroku na tiskové konferenci, že "je dobře, že se významná ruská firma snaží podílet na dalším pokračování jaderné energetiky v ČR".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video