Ruští vojáci projíždí tankem okresem Volnovača v okupované Doněcké oblasti na...

Ruští vojáci projíždí tankem okresem Volnovača v okupované Doněcké oblasti na Ukrajině. (26. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Rusové kvůli otrávení roty vodkou zavraždili 28 Romů, tvrdí ukrajinská rozvědka

  • 217
Ruská armáda na okupovaném území na Ukrajině zastřelila osmadvacet Romů, kteří údajně otrávili celou jednotku ruských vojáků vodkou. Uvedla ukrajinská vojenská rozvědka, která se o vraždě dozvěděla prostřednictvím telefonního odposlechu.

Ukrajinská rozvědka na případ upozornila na svém telegramovém účtu, kde publikovala nahrávku telefonního rozhovoru mezi ruským vojákem v okupované Doněcké oblasti a neznámou ženou.

„Ve zdejších městech je chaos. Vojenská policie nedávno zastřelila 28 cikánů. Postavila je ke zdi, protože dali vodku naší armádě a otrávili celou rotu,“ uvedl Rus s tím, že z 96 vojáků přežila otravu asi polovina.

Romská organizace Chirkli jednání ruských okupantů důrazně odsoudila a trvá na vyšetření této vraždy civilistů. „Ruští okupanti cíleně ničí vše, co souvisí s Ukrajinou. Zabíjejí zejména Ukrajince různého etnického a národnostního původu. Tato vražda je pro romskou komunitu skutečnou tragédií. Vyjadřujeme upřímnou soustrast příbuzným a přátelům zabitých,“ řekl pro server Romea.cz Julian Kondur z organizace.

Ve válce, kterou Rusko rozpoutalo 24. února, přišlo podle ukrajinských úřadů o život už nejméně osm tisíc civilistů, včetně 430 dětí. Ukrajinu i celý svět v minulém týdnu šokoval ruský úder na porodnici ve Vilňansku v Záporožské oblasti, při kterém zemřel novorozený chlapec Serhij.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video