Ruský exministr Alexej Uljukajev u moskevského soudu (15.prosince 2017)

Ruský exministr Alexej Uljukajev u moskevského soudu (15.prosince 2017) | foto: AP

V Rusku vyvrcholil proces roku, exministr dostal za korupci osm let

  • 49
Osm let ve vězení si odsedí bývalý ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Soud ho v pátek uznal vinným z přijetí úplatku ve výši dvou milionů dolarů (bezmála 44 milionů Kč) od šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina.

Bývalý ministr kromě osmi let vězení musí dostal ještě pokutu ve výši 130 milionů rublů, tedy asi 48 milionů korun. Soudkyně mu navíc zakázala činnost ve státních orgánech po dobu osmi let od výkonu trestu. Obhajoba již oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Podle agentury Interfax dostal Uljukajev minimální trest, k němuž mohl být na základě obvinění odsouzen.

Uljukajev byl obviněn, že požadoval úplatek za souhlas svého ministerstva s tím, že Rosněfť pohltí výnosnou ropnou firmu Bašněfť. Úplatek si prý ze setkání se Sečinem odnesl v brašně. Obviněný měl podle svých slov za to, že v brašně si odnáší dárky od Sečina, například luxusní víno.

Uljukajev před soudním líčením novinářům popsal den svého zadržení. „Stalo se to velmi rychle, přijdeš tam (do sídla Rosněfti), divíš se, proč ti jde naproti člověk v oblečení určeném k rybolovu (Sečin). Následně začínáš chápat, že je něco špatně, ale reagovat už nestíháš,“ citovala exministra ruská verze zpravodajského serveru BBC.

Putinův mocný spojenec se u soudu neukázal

Z požadování úplatku ho obvinil sám Sečin, který je považován za mocného spojence prezidenta Vladimira Putina (profil Sečina si přečtěte zde). Šéf ropného gigantu k soudu nepřišel ani jednou svědčit, což v ruských médiích vzbudilo značnou pozornost. Soud se spokojil s výpověďmi z vyšetřování a svědectvím generála tajné služby, stojícího v čele bezpečnostní služby koncernu.

Jednašedesátiletý Uljukajev obvinění z korupce ve své závěrečné řeči odmítl a tvrdil, že se stal obětí „strašlivé a nemilosrdné provokace“, jejíž „autor se rozplynul, zůstal po něm jen smrad“. Sám sebe označil za „gladiátora, který se s papírovým mečem snaží odrazit po zuby ozbrojené nepřátele“.

Rusy ale zaujalo hlavně jeho přiznání ke „kariérismu a pokrytectví“. Padlý ministr se vyznal, že dával přednost kariéře před spravedlností, usiloval o cizí přízeň, dostával dary a dával je. „Za poslední rok jsem mnohé přehodnotil, zbytek života věnuji lidem,“ řekl a poprosil o odpuštění.

Exministr již dříve před soudem vypověděl, že se jej zbavili asi kvůli neprůhlednému prodeji akcií Rosněfti, při které stát podle něj přišel o 18 miliard rublů (asi 6,6 miliardy Kč), což představuje přibližně čtvrtinu všech výdajů na kulturu. 

Prokuratura žádala deset let vězení a pokutu půl miliardy rublů (183 milionů korun). Uljukajev takový vedrikt označil za trest smrti. Jeho obhájce soud vyzval, aby jeho klienta zprostil viny. Exministr je nyní v domácím vězení.

Uljukajevovo zatčení tajnou službou FSB loni v listopadu vyvolalo v Moskvě šok, protože byl poprvé od zániku Sovětského svazu zatčen úřadující člen federální vlády. Případ také rozvířil spekulace, že v ruském vedení se odehrává boj mezi „jestřáby“ a umírněnými.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video