Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gruzie se bojí prchajících Rusů. My k sobě nikoho nepustíme, vzkazuje Pobaltí

  15:17aktualizováno  17:14
Do Gruzie od zahájení ruské invaze na Ukrajinu odešlo už několik set tisíc Rusů a další jsou po ohlášení částečné mobilizace na cestě. Ačkoli Gruzínci chápou, že mezi příchozími je řada odpůrců prezidenta Vladimira Putina, mnozí se podle nich chovají arogantně a nechtějí se proti válce vymezit. Vyvolávají také strach o bezpečnost země. Neochotu přijímat prchající Rusy mezitím daly explicitně najevo Litva, Lotyšsko a Estonsko. Německo naopak dezertéry přijme.

„Rusové, kteří přicházejí do Gruzie, by neměli zapomenout, že přicházejí na místo, které je pod útokem jejich země,“ myslí si Data Lapauri, jenž v centru gruzínské metropole Tbilisi vlastní bar Dedaena.

Do Gruzie od vypuknutí invaze zamířilo už nejméně 300 tisíc Rusů a po ohlášení mobilizace sem vyrazily tisíce dalších. Na sociálních sítích kolují záběry z hranice mezi Ruskem a Gruzií, před níž se ve středu vytvořila dlouhá kolona. Veškeré letenky z Ruska do Tbilisi jsou vyprodané.

Ačkoli většina Gruzínců nemá podle listu The Moscow Times (MT) s přítomností Rusů, kteří sem často prchají kvůli svým protivládním názorům či ekonomické krizi, problém, jiné to vážně zneklidňuje a konflikt na Ukrajině jim bolestně připomíná rusko-gruzínskou válku z roku 2008.

Protiruské heslo na ulici v gruzínském Tbilisi (duben 2022)

Některé gruzínské podniky od ruských zákazníků začaly vyžadovat potvrzení, že nepodporují Vladimira Putina a jeho invazi. Jedním z nich je i Dedaena. Ruští občané, kteří chtějí vstoupit, musí vyplnit online formulář a souhlasit s prohlášeními jako „Odsuzuji ruskou agresi na Ukrajině“.

Bar návštěvníky rovněž žádá, aby pokud možno nemluvili rusky a v opilosti „nerozpoutávali politické diskuse“. „Bylo by extrémní říct, že lidé určitého národa tu nejsou vítáni. Ale nechci mít v podniku někoho, kdo podporuje Putina. Nechceme obsluhovat okupanty,“ říká Lapauri.

Rusko posílá protestující na frontu. Davy na letištích jsou fake, říká Kreml

Někteří sáhli k tvrdším krokům – nejslavnější noční klub v zemi Bassiani Rusům vstup zcela odepřel. Gruzínská banka v březnu od Rusů, kteří si u ní chtěli otevřít účet, vyžadovala podpis formuláře, že „odsuzují ruskou agresi v Gruzii a na Ukrajině“. Od kroku ale později upustila.

Rusové jsou neomalení, stěžují si podniky

Lapauri tvrdí, že opatření ve svém podniku zavedl kvůli rostoucímu počtu případů špatného chování ze strany ruských zákazníků. „Je to způsob, jak v baru udržet přátelské prostředí. Je běžné, že Rusové přijdou a automaticky požadují služby i menu v ruštině nebo chtějí platit v rublech. Někdy jsou agresivní, jako by jim to tu patřilo,“ míní Lapauri.

Podle něj však do baru chodí mnoho Rusů, kteří s vyplněním formuláře nemají žádný problém. Ti, kterým to vadí, nicméně na internetu zahájili proti baru kampaň a zaplavili ho na Googlu negativními recenzemi.

Řada Rusů žijících v Gruzii se podle MT totiž domnívá, že podobná opatření porušují jejich práva. „Taková opatření jsou nepřijatelná, odporují mezinárodním zákonům. Jakákoliv diskriminace na základě národnosti nebo politických názorů je neakceptovatelná,“ řekla listu ruská občanka Uljana Kalininová, která se do Gruzie přestěhovala roku 2017. „Je to podněcování nenávisti v zemi, kde všichni žijeme,“ dodala.

„Mohli by je přijít zachránit jako na Ukrajině“

Zatímco někteří Gruzínci si stěžují na ruskou aroganci, jiní zdůrazňují, že ruská komunita může představovat hrozbu pro bezpečnost i politickou stabilitu čtyřmilionové země. V červenci vyšlo najevo, že ruská tajná služba FSB vyslala do Gruzie své agenty, aby zde špehovali ruské exulanty.

„Obávám se, že kvůli velkému počtu Rusů může dojít k provokaci ze strany Kremlu,“ myslí si Gruzínka Nina, jež nechtěla uvést své příjmení. „Lidé sem přijdou, začnou si kupovat byty, mají povolení k pobytu, neučí se gruzínštinu a pak... kdo ví. Co když sem Rusko přijde chránit své lidi podobně, jako to dělá na Ukrajině,“ dodala žena.

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Jestli gruzínská vláda v reakci na novou vlnu ruské emigrace přijme nějaká opatření, zatím není jasné. Někteří místní politici již od zahájení invaze volají po zavedení víz pro ruské turisty. Na začátku září se rovněž objevila zpráva, že gruzínští pohraničníci častěji znemožňují Rusům vstup do země, a to včetně opozičních aktivistů a novinářů.

K nám rozhodně ne, vzkazují Rusům z Pobaltí

Zatímco Gruzie ve vztahu k prchajícím Rusům zatím mlčí, pobaltské země ve středu večer oznámily, že jim útočiště poskytovat nebudou. „Lotyšsko nebude vydávat humanitární ani jiné druhy víz ruským občanům prchajícím před mobilizací a nezmění ani stávající omezení vstupu do Lotyšska pro ruské občany,“ uvedl lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs.

Pobaltské státy a Polsko začátkem týdne začaly odmítat ruské turisty s tím, že by neměli cestovat, když jejich země válčí s Ukrajinou. „Odmítnutí plnění občanských povinností v Rusku nepředstavuje důvod pro udělení azylu v jiné zemi,“ uvedl estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu.

Pobaltské státy a Polsko zavřely hranice Rusům, mezerou zůstává Finsko

Litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas řekl, že Litva zvýšila úroveň připravenosti armádních sil rychlé reakce, aby „zabránila jakýmkoli provokacím z ruské strany“. „Protože mobilizace Ruska bude provedena i v Kaliningradské oblasti v našem sousedství, nemůžeme jen přihlížet,“ napsal.

Oproti tomu Německo ve čtvrtek uvedlo, že je připraveno „ruské desertéry“ přijímat. „Prchající Rusové jsou v Německu vítáni,“ uvedla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová a zdůraznila přitom, že poskytnutí politického azylu není ničím automatickým a děje na základě individuálních rozhodnutí doprovázených bezpečnostní prověrkou.

Evropská komise ve čtvrtek odpoledne uvedla, že rozhodnutí, zda vpustit na své území lidi přicházející z Ruska, je na každém členském státu. „Unijní státy by měly vždy zaručit vstup lidem žádajícím v EU o azyl a jejich žádosti pak individuálně posoudit,“ uvedla její mluvčí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....