Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Mámu zabili, mě unesli.“ Ukrajinské děti svědčí proti Rusku v Haagu

  19:30
Je jim mezi 11 a 17 lety a každé z nich má vlastní děsivý příběh. Pojí je ale jedno – všechny byly svědky ruských zvěrstev na Ukrajině. Je řeč o ukrajinských dětech, které Rusko za dobu války deportovalo z jejich vlasti, ale jako jedny z mála měly to štěstí a na Ukrajinu se vrátily. Nyní svými příběhy v Nizozemsku statečně svědčí proti Kremlu, píše ruskojazyčný web stanice BBC.

Fotografie z ruského útoku na budovu v Kyjevě (30. května 2023) | foto: Reuters

Na jaře 2022 bylo ukrajinskému chlapci Iljovi devět let. Jeho matka mu zemřela před očima v Mariupolu obklíčeném ruskými jednotkami a on skončil v doněcké nemocnici.

„Raketa vletěla do sousedního domu. Máma byla zraněná na hlavě a já na noze. Ona zemřela druhý den, soused ji pohřbil u nás na dvoře. Pak si pro mě přišli Rusové,“ říká nyní jedenáctiletý kluk, který sedí naproti ministrovi zahraničních věcí Nizozemska v Haagu a vypráví svůj příběh.

Ukrajinské úřady tvrdí, že Rusko od začátku války uneslo a deportovalo desítky tisíc dětí. Konkrétní číslo ovšem určit nejde. Část země stále ovládají okupanti.

Ukrajinský portál Children of War zajistil jména a okolnosti únosů alespoň ve 20 tisících případech deportací do Ruska. Vladimir Putin ale příběhy o unesených dětech označuje za přehnané a v červenci tvrdil, že šlo pouze o akce na záchranu dětí z bojové zóny. Stejnou obhajobu zločinů používají i podporovatelé Ruska.

Z 20 tisíc dětí se vrátilo jen 400

V Haagu byla zahájena informační kampaň s názvem BringKidsBackUA, která má na únosy dětí upozornit. Do Nizozemska dorazilo šest dětí z Mariupolu a Charkovské oblasti, které sebrala ruská armáda, ale podařilo se jim dostat zpět. V Haagu mají perný program. Hovoří se zahraničními médii, politiky a vystupují na tiskových konferencích.

„Když slyšíte tato čísla – 20 tisíc unesených dětí... Tato čísla jsou děti.“ Jsou to skuteční lidé a zde jsou jejich příběhy. Nyní je můžete vidět,“ řekla spoluzakladatelka nizozemské charitativní nadace Orphans Feeding Foundation Mariam Lambertová, která více než rok pomáhala evakuovat rodiny s potomky z bojových zón.

Právě ona jich společně s ukrajinským velvyslanectvím a veřejným ochráncem práv několik přivezla do Haagu.

„Rusko násilně deportuje ukrajinské děti. Klademe si za cíl dát slovům těchto dětí prostor. Chceme, aby se lidé vžili do kůže rodiče, kterému bylo dítě odebráno. Jak byste se cítili, kdyby se to stalo vám?“ ptá se.

Ukrajina zatrhla adopce do zahraničí, sirotci často končí rozeseti po Evropě

Novináři k dětem musí přistupovat opatrně, otázky je nesmí ještě více traumatizovat.

Mezi nimi je i dvanáctiletý Saša, který vypráví o tom, jak byl během ostřelování země zraněn do oka. S matkou se na jaře 2022 snažil opustit Mariupol, ale skončil ve filtračním táboře. Matku odvezli k výslechu a jeho odebrali lidé, kteří se představili jako zaměstnanci novoazovské služby pro práva dětí. Slíbili mu, že se s maminkou brzy zase shledá. Ale neviděl ji už rok a půl.

Saša se z Mariupolu dostal do nemocnice v Doněcku, kde požádal chlapce na oddělení o telefon, ze kterého zavolal babičce. Starší paní překonala mnoho překážek, aby se k vnukovi dostala a odvezla si ho.

„Když jsem se vrátil na Ukrajinu, začal jsem si vážit jídla a vody, protože v Mariupolu jsme toho dost neměli. Nebyl chléb, nic. Ale nejvíc jsem si cenil ticha,“ vzpomíná Saša na válku.

Ruští neonacisté hustí do dětí armádní výcvik, úřady to tiše podporují

Čtrnáctiletá Veronika z Charkovské oblasti zase při setkání s nizozemskou ministryní zahraničí Hanke Bruins Slotovou vzpomíná, jak ji Rusové po okupaci, kdy spala ve sklepě za hluku přelétajících vrtulníků, přemístili do internátní školy v Lipecké oblasti.

„Vzali mě k výslechům, protože moje matka slouží v armádě. Vyslýchali mě, ačkoli můj právní zástupce tam nebyl,“ říká Veronika. Děti v ruské škole se jí posmívaly. „Obviňovali mě, že jsem byla důvodem mobilizace jejich otců. Říkali, že jsem hloupá, protože jsem Ukrajinka.“

Rusko opustila až letos. A to poté, co její matka vystoupila na zvláštním zasedání Rady bezpečnosti OSN, po kterém přišla vlna tlaku na její propuštění.

Zachráněné děti mluví dobrovolně

Návštěva dětí v Haagu v rámci BringKidsBackUA vyvolala zdrženlivou reakci nizozemských médií. Pouze několik jich o ní informovalo. Mezi nimi byl například deník NRC Handelsblad, který vyzpovídal ukrajinského ombudsmana Dmytro Lubince, píše BBC.

Na otázku NRC Handelsblad, jak se BringKidsBackUA liší od ruské propagandy, která ukazuje děti odvlečené z válečné zóny jako zachráněné, Lubinec odpověděl, že tato iniciativa, na rozdíl od ruské „nikoho do ničeho nenutí“. „Nikdo dětem nevysvětluje, co mají říkat, protože své názory vyjadřují dobrovolně.“

Odvážíme děti z ukrajinského území, přiznal běloruský Červený kříž. Sklidil hněv

Také v nizozemském diskusním pořadu Op1 se tři děti ukázaly. Na otázku moderátorky, jestli by podle nich měl Putin stanout před soudním tribunálem, všechny odpověděly, že ano.

Právě na ruského prezidenta a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovovou vydal v březnu tohoto roku vyšetřovací senát Mezinárodního trestního soudu (ICC) zatykače.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec hovoří o nutnosti vyvíjet nátlak na Rusko soudní cestou, protože jedině to ho prý může donutit děti vrátit. Po březnovém kroku ICC se podle něj proces zrychlil a Rusové začali vracet více dětí, ač se jich z 20 tisíc vrátilo doposud jen pouhých 400.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...