Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin je hlavním loajalistou ruského prezidenta Vladimira Putina. (7. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

USA se přímo účastní vojenských operací proti Rusku, tvrdí Volodin

  • 474
Washington koordinuje vojenské operace na Ukrajině, což se rovná přímému zapojení do vojenských operací proti Rusku. Na sociální síti Telegram to v sobotu napsal šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin.

USA a evropští členové NATO Ukrajině pomáhají v boji proti Rusku dodávkami zbraní, ale USA i NATO opakují, že do bojů nebudou zasahovat a nestanou se účastníky války, uvádí agentura Reuters.

„Washington v zásadě koordinuje a rozvíjí vojenské operace, takže se přímo účastní vojenských akcí proti naší zemi,“ napsal Volodin.

Američtí představitelé uvedli, že USA Ukrajincům poskytly zpravodajské informace, ale nikoli přesné souřadnice využitelné k útokům.

Americká média tento týden oznámila, že informace amerických rozvědek pomohly Ukrajincům potopit ruský křižník Moskva. Pentagon však tvrdí, že žádné z poskytnutých informací nemohly být použity k zacílení plavidla.

Volodin patří mezi stoupence ruské invaze, již Moskva označuje za zvláštní vojenskou operaci, jejímž cílem je vykořenit údajný neonacismus na Ukrajině.

Netušili jsme, co bude, uvádí Američané o předání souřadnic o křižníku Moskva

Podle Volodina na Ukrajině pracují zahraniční poradci od „převratu“, čímž narážel na volby roku 2019, kdy se dostal k moci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruský prezident Putin se vysmívá sankcím a vyhrožuje Západu:

27. dubna 2022

Ruští vojáci z Ukrajiny na pondělní vojenské přehlídce

V sobotu Rusko uspořádalo generální zkoušku vojenské přehlídky, kterou si země 9. května připomene porážku nacistického Německa v roce 1945. Do pondělního průvodu na Rudém náměstí v Moskvě se zapojí také účastníci ruské invaze na Ukrajinu, informovala agentura TASS.

Ruští výsadkáři, kteří se zúčastnili invaze na Ukrajinu, byli i na sobotním nácviku přehlídky. Podle zpravodaje agentury TASS je obecenstvo, jež se přišlo na zkoušku podívat, přivítalo potleskem.

Agentura AP uvedla, že byly na Rudém náměstí vidět i nejmodernější zbraně ruské armády, jako je mezikontinentální balistická střela RS-24 Jars. Po náměstí projela samohybná děla a nad městem přelétly bojové letouny a vrtulníky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video