Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Abramovič jednal v Moskvě i Kyjevě o míru. Po „sabotáži“ měl příznaky otravy

  14:55aktualizováno  20:46
Ruský miliardář Roman Abramovič se osobně podílí na mírovém vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou. V posledních dnech se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a rovněž v Moskvě navštívil jeho protějšek Vladimira Putina. List The Wall Street Journal v pondělí uvedl, že Abramovič a dva Ukrajinci měli po jednání v Kyjevě symptomy otravy.

Roman Abramovič pochází z rodiny aškenázských židů, v současnosti disponuje izraelským a portugalským občanstvím. | foto: Profimedia.cz

Abramovič při setkání Putinovi údajně předal ručně psaný dopis od Zelenského s podmínkami nutnými k ukončení války, který ruský státník nepřijal nadšeně. V Istanbulu se miliardář setkal s Rustemem Umerovem, krymským Tatarem a poslancem ukrajinského parlamentu, který je podle listu The Times zástupcem Kyjeva při jednáních.

Oba muži následně odcestovali přes Varšavu do ukrajinské metropole, kde se oligarcha osobně setkal se Zelenským. Vzhledem k tomu, že na Abramovičovo soukromé letadlo se vztahují sankce Evropské unie, létal letadlem registrovaným na tureckou společnost.

List The Wall Street Journal (WSJ) v pondělí s odkazem na své zdroje a investigativní skupinu Bellingcat uvedl, že u Abramoviče a nejméně dvou členů ukrajinského týmu se v noci na 4. března po setkání na ukrajinské půdě rozvinuly příznaky otravy neznámou látkou. 

Zahrnovat měly zarudnutí očí, bolestivé slzení nebo loupání kůže na tvářích a rukou. Reportér Bellingcatu Christo Grozev tvrdí, že viděl fotografie účinků otravy u Ambramoviče i obou Ukrajinců.

„Bohužel nebylo možné zajistit včasný odběr vzorků ve Lvově, přes který tito lidé spěšně cestovali do Istanbulu,” uvedl Grozev. „Cílem nebylo nikoho zabít, bylo to jen varování,“ dodal.

Bellingcat z údajného útoku viní zastánce tvrdé linie v Moskvě, kteří chtěli „sabotovat mírová jednání“.  Podle západních expertů, kteří s Bellingcatem spolupracují, je těžké určit, jestli příznaky způsobila chemická látka či útok prostřednictvím elektromagnetického záření. 

Na zprávy WSJ a Bellingcatu posléze navázal také reportér deníku The Guardian Shaun Walker, kterému dobře informovaný zdroj řekl, že Abramovič dokonce „na několik hodin ztratil zrak“.

Spekulace, říkají ukrajinští představitelé

Abramovičův mluvčí v pondělí potvrdil stanici BBC, že miliardář měl při mírových jednáních v Kyjevě tento měsíc podezření na otravu. Ukrajinští představitelé ale zprávu WSJ zpochybnili. 

Telegram

Vyjednavač Mychajlo Podoljak na dotaz ohledně podezření z otravy uvedl, že „existuje spousta spekulací a různých konspiračních teorií“. Další člen vyjednávacího týmu Rustem Umerov vyzval, aby lidé nevěřili „neověřeným informacím“.

Nejmenovaný americký představitel agentuře Reuters sdělil, že zdravotní potíže dotčených byly podle zpravodajských informací velmi pravděpodobně způsobeny „prostředím“, nikoli otravou. Podrobnosti neuvedl. 

Kreml na žádost o komentář nereagoval a mluvčí ukrajinského prezidenta uvedl, že nemá žádné informace o podezření z otravy aktérů  jednání.

Abramovič je jediným ruským oligarchou, který veřejně prohlásil, že se snaží přimět Moskvu k nalezení mírového řešení konfliktu.

Několik dní po zahájení ruské invaze Abramovičova mluvčí sdělila, že podnikatel nabídl ukrajinské vládě pomoc s „dosažením mírového řešení“. Podle Británie a EU má ale blízké vazby na Putina, země ho proto zahrnuly na sankční seznam.

O možném zapojení miliardáře do mírových rozhovorů už minulý týden informoval s odvoláním na své zdroje list Financial Times, podle kterého tuto diplomatickou linku osobně schválil Putin. 

Tři lidé podle tohoto listu uvedli, že Abramovič se poté, co obdržel Putinovu podporu, setkal s vysokým představitelem úřadu ukrajinského prezidenta, aby pomohl s přípravou rozhovorů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý pátek uvedl, že se Abramovič do vyjednávání zapojil v jeho počáteční fázi. Mírové rozhovory podle mluvčího od té doby pokračují na úrovni delegací. Abramovič se podle zdroje z jeho blízkého okolí hodlá na jednání nadále podílet i přes podezření z otravy.

Vynechte ze sankcí Abramoviče, může být mediátor, žádal Zelenskyj Bidena

Další kolo jednání začne podle obou stran v úterý v Turecku, zásadní průlom více než měsíc od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu neočekává ani Moskva, ani Kyjev. Turecko sice rozhovory popisuje jako konstruktivní, vyjádření západních činitelů ovšem vyznívají jinak. 

Agentura Reuters v pondělí citovala vysoce postaveného představitele americké vlády, podle kterého se nezdá, že by byl Putin připraven ke kompromisu v zájmu ukončení války. „Nikdo si nemyslí, že je možné dosáhnout diplomatického řešení v nejbližších dnech a dokonce ani v několika týdnech,“ uvedl zase podle WSJ nejmenovaný představitel EU.

Rusové v minulosti otrávili nebo se o to pokusili, několik odpůrců režimu. Dcera exagenta Skripala Julija otravu novičokem přežila: 

23. května 2018

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...