Policie v Jekatěrinburgu vytvořila blokádu proti demonstrantům podporujícím vůdce opozice Alexeje Navalného. (23. ledna 2021) | foto: ČTK

ANALÝZA: Pobouření okolo Ruska a Navalného narazilo na národní zájmy EU

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Žádná ultimáta, žádné sankce. Zatímco Západ nešetří v souvislosti s vězněním ruského opozičního předáka Alexeje Navalného silnými slovy, na reálné činy tentokrát nedošlo. Alespoň zatím. EU chce Moskvu přesvědčit pro změnu dialogem – s takovým cílem zamíří příští týden do Ruska šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Podle politických komentátorů dostihla západní státy realita, část se proto rozhodla pro vyjednávání. Mírnější postup by přitom mohly zvolit i USA. Nový americký prezident Joe Biden se totiž v úterý s Vladimirem Putinem dohodl na prodloužení smlouvy s Ruskem o kontrole jaderných zbraní. Její platnost vyprší na konci příštího týdne. 

„Myslím si, že můžeme spolupracovat ve společném zájmu našich zemí – jako je dohoda Nový START – a zároveň dát Rusku jasně najevo, že nás jeho chování velmi znepokojuje,“ řekl Biden.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video