Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruští chlapi zachraňující Afričany. Nový film oslavuje Putinovy žoldáky

V Rusku se představí film o skupině „ruských armádních instruktorů, kteří vyrazili pomoci Mosambiku v boji s Islámským státem. Kontroverzní snímek je dalším z děl věnovaných operacím ruských žoldnéřů, jež vyrobila společnost ruského miliardáře Jevgenije Prigožina. Toho média viní, že financuje ruské žoldnéřské společnosti, zejména Wagnerovu skupinu.

Záběr z ruského filmu Granit | foto: topFilm

Film Granit, jenž autoři věnovali „našim ruským chlapům“, podle listu The Moscow Times (TMT) líčí události ze skutečného života ruských žoldnéřů, kteří bojovali v severomosambickém regionu Cabo Delgado.

„Film vychází z působení ruské soukromé vojenské společnosti v Mosambiku. To vše se stalo v reálném životě,“ popsal deníku režisér snímku Denis Nejmand. Granit v premiéře odvysílá ruská provládní stanice NTV. Film vyrobila společnost Aurum, kde má Prigožin hlavní podíl.

Film začíná scénou, v níž bojovníci Islámského státu zničí vesnici třináctiletého Joseho a jeho staršího bratra Luise. Radikálové poté chlapcům řeknou, ať se přidají do jejich řad, nebo čelí stejnému osudu jako jejich příbuzní. Luis s nabídkou i přes nesouhlas bratra souhlasí.

„Mosambik poté žádá Rusko o pomoc s bojem proti ozbrojencům a do země přijíždí speciální skupina v čele s velitelem Granitem. Jednotka najde v džungli Joseho, jenž ozbrojencům utekl. Chlapec se ale nemůže vrahům pomstít a prozradit jejich polohu, protože by pak ohrozil svého staršího bratra,“ líčí distribuční společnost na YouTube.

V traileru zaznívají z úst Afričanů například věty jako „Sověti pro nás byli jako Bohové“. Nechybí dramatická hudba, množství výbuchů a speciálních efektů ani hrdinská záchrana druhů zraněných v boji.

Rusové bojující proti zlým silám

TMT již dříve informoval, že v roce 2019 bojovalo v Mosambiku několik set Rusů, kteří patří k žoldnéřské Wagnerově skupině. Ta je podle mnoha západních činitelů napojena na lidi z blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina. Při boji proti islámským povstalcům přišlo v Mosambiku podle listu o život nejméně sedm ruských žoldnéřů.

Žoldáci Wagnerova uskupení podle TMT slouží ruským soukromým i státním zájmům také na východní Ukrajině či v Sýrii. V Africe se kromě Mosambiku „wagnerovci“ zapojili do bojů ve Středoafrické republice, Libyi či v Súdánu. Pozvánku na podzim obdrželi také do konfliktu v Mali.

Ruští žoldnéři se léčí na elitních klinikách, vlastní je lidé napojení na Putina

Podle Nejmanda během natáčení nebylo tajemstvím, že žoldáci, na jejichž příběhu je film Granit postaven, patřili právě k Wagnerově skupině.

„Ve filmu jsme je ale nejmenovali, protože ve skutečnosti nezáleží na tom, která soukromá vojenská společnost tam působí. Film je o tom, jak ruští chlapi pomáhají Afričanům proti zlým silám,“ uvedl Nejmand s tím, že film se natáčel ve Středoafrické republice.

Ačkoli Prigožin opakovaně trvá na tom, že není s wagnerovci ani dalšími žoldnéřskými společnostmi nikterak spojen, řada filmů produkovaných jeho firmami zobrazuje ruské „instruktory“ bojující na východní Ukrajině či ve Středoafrické republice, tedy na místech, kde Wagnerova skupina působí.

Jedním z těchto filmů je Turista, jenž pro změnu vypráví příběh týmu ruských vojenských poradců vyslaných do Středoafrické republiky v předvečer prezidentských voleb v roce 2020. Nevládní organizace i nezávislí pozorovatelé OSN tvrdí, že tito „instruktoři“ byli ve skutečnosti právě polovojenské jednotky wagnerovců. 

BBC: Ruští žoldnéři působící v Sýrii a na Ukrajině se přesouvají do Afriky

Evropská unie v polovině prosince uvalila sankce na osm lidí a tři společnosti, které jsou podle ní na Wagnerovu skupinu napojené. Sedmadvacítka schválila zákaz vstupu a zmrazení jejich majetku na území unie. Kreml jakékoli napojení na žoldnéřskou organizaci odmítá. 

Podle EU je skupina „zapojená do závažného porušování lidských práv a destabilizačních aktivit“ a má na svědomí mučení, svévolné zabíjení či mimosoudní popravy. Mezi potrestanými je i někdejší důstojník ruské GRU Dimitrij Utkin přezdívaný Wagner, jenž skupinu zakládal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Chybí Ospen, Ventolin i další léky. Aplikace ukáže, kde je lidé seženou

5. června 2024

Premium Děti, které potřebují penicilinový sirup Ospen na streptokokovou angínu, stejně jako pacienti se...

SPOLU? Můžeme přece kroužkovat, říká Vondra. Vlajku s nápisem Brusel hájí

5. června 2024

Lídr koalice SPOLU do Evropského parlamentu Alexandr Vondra říká, že v koalici není podstatné, co...

Ruská přilba? Zakrvácená uniforma? Máme. Válečné trofeje jsou na prodej

5. června 2024

Premium Vojenští nadšenci z Evropy a Ameriky na online tržištích kupují vojenské uniformy, boty, batohy...

Morávková a Čenský budou provázet diváky Novy i všednodenními rány

5. června 2024

V pátek se ranní pořad Novy Snídaně rozroste o nový moderátorský pár. Dvojici Johan Mádr a Ondřej...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...