Český dům v Moskvě | foto: Český dům Moskva

Český dům v Moskvě je kvůli ruské invazi na Ukrajinu mimo provoz

  • 1
S ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu uzavře Česko svůj dům v Moskvě. O objekt se bude nadále starat pět administrativních pracovníků. Resort zahraničních věcí od začátku konfliktu ukončil provoz dvou konzulátů v Jekatěrinburgu a Petrohradu a povolal zpět velvyslance.

Ve středu o tom informoval server Seznam Zprávy. „Kvůli ruské agresi na Ukrajině a zvýšenému nebezpečí pro české občany přerušujeme činnost Českého domu v Moskvě,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Resort vyzval Čechy v oblasti k návratu do ČR.

Český dům v Moskvě fungoval od loňské kauzy Vrbětice jen částečně, uzavření budovy je dalším diplomatickým krokem v návaznosti na ruskou invazi. Už minulý týden se uzavřela velvyslanectví v Jekatěrinburgu a Petrohradu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský minulý týden ve čtvrtek oznámil, že z Moskvy povolá českého ambasadora Vítězslava Pivoňku nazpět do Prahy na konzultace. „Jde o standardní diplomatický postup, jak vyjádřit rozhodný protest,“ řekl. Povolal i velvyslance v Bělorusku.

V Českém domě fungovaly zejména kancelářské a ubytovací prostory. Do loňského roku provozoval také restaurační a hotelové služby, ty skončily po diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem kvůli kauze explozí munice ve Vrběticích. Roztržka vedla ke snížení počtu pracovníků na české ambasádě, tak i Rusů, které Češi v Moskvě najímali.

Český dům v Moskvě je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí. Rozsáhlý komplex se nachází asi půl kilometru od budovy českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu.

Moskva přichází o autentické vepřo-knedlo s pivem. Český dům omezuje provoz

Budova disponuje 122 kancelářemi, 131 byty a 87 hotelovými pokoji, nabízí také konferenční místnosti, salonky, business centrum, jsou v něm restaurace, pivnice, bar, tělocvična, venkovní hřiště, posilovna nebo sauna. Kromě obchodu slouží i pro propagací české kultury v Rusku.

Státy stahují své lidi z oblasti

Diplomatické manévry kvůli válce provádí i jiné státy. Slovensko se rozhodlo evakuovat z Kyjeva do vlasti i své zbylé diplomaty. Původně ponechalo na své ambasádě velvyslance, jeho zástupce i jejich kolegu z ministerstva obrany.

Japonsko oznámilo, že dočasně uzavře svoji ambasádu v Kyjevě a zřídí provizorní kancelář ve Lvově. Také Česko evakuovalo velvyslanectví v Kyjevě a generální konzulát ve Lvově.

Ukrajinská vlajka byla spuštěna ze stožáru u budovy ukrajinského velvyslanectví a konzulátu v centru Moskvy, z plotu u vchodu byla také odmontována tabulka, která informovala, že se zde nacházejí zastupitelské úřady Ukrajiny. Píše o tom agentura TASS. Diplomatická mise podle agentury neučinila „příslušné kroky“ poté, co ukrajinská strana přerušila diplomatické vztahy s Ruskem. V okolí hlídkují policisté.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video