Ruský prezident Vladimir Putin se účastní setkání s členy vlády prostřednictvím...

Ruský prezident Vladimir Putin se účastní setkání s členy vlády prostřednictvím video spojení. (23. března 2022) | foto: Reuters

Mluvčí Kremlu bere víc než samotný Putin. Ten je chudší i než Zeman

  • 183
Ruská prezidentská kancelář zveřejnila v pátek příjmy svých zaměstnanců za rok 2021. Prezident Vladimir Putin oficiálně vydělal 10,2 milionu rublů, což je méně než jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Ten si přišel na 14,5 milionu. V přepočtu je na tom Putin hůř i než jeho český protějšek Miloš Zeman.

Putinův příjem v roce 2021 podle agentury Interfax mírně vzrostl a je nižší než příjem ruského premiéra Michaila Mišustina, který si na konci roku vydělal 18,3 milionu rublů. V roce 2020 premiér přiznal 19,8 milionu rublů.

Peskov přiznal příjem, který je patnáctkrát nižší, než měla jeho manželka, olympijská vítězka v krasobruslení Taťána Navka. Ta podle dokumentů v roce 2021 vydělala 218,5 milionu rublů.

Jeden rubl byl v pátek odpoledne v přepočtu za 27 českých haléřů. Pro srovnání s českými poměry, Zeman v loňském roce vydělal v základu zhruba 3,6 milionu, vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář 1,9 milionu i s odměnami a Jiří Ovčáček 914 tisíc korun. Putin v přepočtu dostal v pátečních hodnotách přes 2,7 milionu Kč.

Putinovo majetkové přiznání rovněž zahrnuje byt o velikosti 77 metrů čtverečních, garáž a další byt o velikosti 153,7 metrů čtverečních s garážovým stáním o rozloze 18 metrů čtverečních, které užívá. Putin také vlastní vzácný model automobilu GAZ M21, Lada Niva a také přívěs Skif.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Mišustin, jeho manželka a syn vlastní pozemek o výměře 5 500 metrů čtverečních, obytnou budovu o výměře 861,2 metrů čtverečních a byt o výměře 141,6 metrů čtverečních. Manželka šéfa vlády také vlastní vůz Ford Kuga.

Příjmy ministra zahraničí Sergeje Lavrova za rok 2021 činily 12,7 milionu rublů. Ministr stále vlastní byt o velikosti 247 metrů čtverečních a garáž o 17 metrech čtverečních. Příjmy místopředsedy Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrije Medveděva se za rok snížily, a to o téměř 10 milionů rublů.

Ultraboháčem mezi nimi je asistent ruského prezidenta Vladimir Medinskij, který v současnosti vede ruskou delegaci při vyjednávání s ukrajinskou stranou. Podle přiznání zveřejněného v pátek na webu Kremlu vydělal 106,8 milionu rublů.

Snad až na Medinského jsou ostatní přiznání předmětem pochyb. Neoficiálně se považuje ruské vedení za nesrovnatelně bohatší s majetky v offshoreových společnostech, ale i přes tak zvané bílé koně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video