Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Navalnyj popsal nový druh mučení. Pouští mu hit Jsem Rus od hvězdy režimu

  14:35
Nejznámější ruský vězeň a kritik Kremlu Alexej Navalnyj je opět na samotce. Už po pětadvacáté od chvíle, kdy byl odsouzen. Informuje o tom jeho tým. Opoziční politik, kterého na konci prosince odvezli do vězeňské kolonie za polárním kruhem, také popsal, jak se změnil jeho režim. Každé ráno v pět teď musí poslouchat popový hit Jsem Rus.
Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se k dalšímu soudnímu stání připojil...

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se k dalšímu soudnímu stání připojil virtuálně z věznice v kolonii na Sibiři. (11. ledna 2024) | foto: Profimedia.cz

Důvodem, proč Navalného poslali do izolace, je podle jeho spolupracovníků fakt, že se „nepravdivě představil dozorcům“. Na samotce má nyní strávit deset dní. Od chvíle, kdy byl převezen do brutálních podmínek v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři, je to už druhý takový trest. Celkem si Navalnyj „užil“ samotku pětadvacetkrát. „To je 283 dní,“ píší.

Kritik režimu také na sociální síti X popsal, jak jej nutí poslouchat píseň od Shamana, prorežimního zpěváka a příznivce ruského diktátora Vladimira Putina. Dvaatřicetiletá popová hvězda, vlastním jménem Jaroslav Dronov, patří k nejpopulárnějším ruským celebritám současnosti. Shaman na sebe podle listu The Guardian upozornil také loni na podzim, když na jednom z vystoupení v televizi zmáčkl repliku červeného tlačítka na takzvaném „jaderném kufříku“. Místo atomovky v tu chvíli vybouchl ohňostroj.

Konečně našli Navalného. Vězní ho v „brutální“ kolonii v arktické části Sibiře

V jeho největším hitu se pak mimo jiné zpívá: „Jsem Rus, mám krev svých otců. Jsem Rus, mám štěstí. Jsem Rus, navzdory celému světu.“ Právě toto teď Navalnyj musí poslouchat. „Zpěvák Shaman se dostal do popředí v době, kdy už jsem byl ve vězení, takže jsem ho neviděl vystupovat ani neslyšel jeho hudbu. Věděl jsem však, že se z něj stal hlavní Putinův zpěvák a že jeho nejdůležitější písní je Jsem Rus,“ vypráví.

„Samozřejmě jsem na ni byl zvědavý, ale kde si ji ve vězení asi tak pustíte. Pak mě ovšem převezli do Jamalu. Tady každé ráno v pět slyšíme příkaz ‚Vstávat!‘ doprovázený ruskou hymnou. A hned potom se rozezní druhá nejdůležitější píseň v této zemi – Jsem Rus od Shamana,“ líčí se svou typickou nadsázkou Navalnyj.

Ironií podle něj je, že zatímco kdysi ruská propaganda zdůrazňovala, že se Navalnyj účastnil pochodů s nacionalisty, sama teď vězňům z „výchovných důvodů“ při ranní rutině pouští ultranacionalistické popové hity. „Abych byl upřímný, pořád si nejsem úplně jistý, že chápu post-ironii a meta-ironii. Ale co jiného to je, když ne tohle?“ dodává momentálně nejznámější politický vězeň v Rusku.

V desítkách měst včetně Prahy si lidé minulý týden připomněl třetí výročí Navalného uvěznění. Opozičník skončil za mřížemi poté, co se díky péči německých lékařů dostal z otravy novičokem, o niž se s největší pravděpodobností pokusil Kreml, a vrátil se zpět do Ruska. Policie si pro něj přišla přímo na moskevské letiště.

Nejprve dostal trest 2,5 roku vězení za „systematické porušování“ dříve uloženého podmíněného trestu. Toho se prý dopustil tím, že se odjel léčit do zahraničí. Později mu soud uložil dalších devět let za pohrdání soudem a zpronevěru, načež loni v létě přihodil zatím nejvážnější verdikt. Navalného odsoudil na devatenáct let ve věznici se zvláštním režimem a nejvyšší ostrahou, a to za extremismus. Politik veškerá obvinění odmítá.

2. února 2021

„Proč jste se vrátil?“ ptají se lidé

„Přesně před třemi lety jsem se vrátil do Ruska poté, co jsem se léčil s otravou. Na letišti jsem byl zatčen. A už tři roky sedím tady. A tři roky odpovídám na stejnou otázku. Odsouzení ji kladou jednoduše a přímo. Vězeňští úředníci ji kladou opatrně, s vypnutými diktafony. ‚Proč jste se vrátil?‘“ napsal Navalnyj minulý týden na Telegramu. Popisuje, že už při odpovědi na tento dotaz cítí „lehkou rozmrzelost dvojího druhu“.

Zaprvé se zlobí sám na sebe, že není schopen najít taková slova, aby to všem objasnil a oni se přestali ptát. „Druhý typ se týká ruské politiky posledních desetiletí. Do společnosti natolik vštípila cynismus a konspirační teorie, že lidé nevěří jednoduchým motivům. Říkají, že když se vrátil, znamená to, že se s někým dohodl. A prostě to nevyšlo. Nebo ještě nezafungovalo. Zkrátka existuje nějaký mazaný plán, do kterého jsou zapojené věže Kremlu. Ať tak či onak, je tu tajný plán. Koneckonců v politice není všechno tak, jak se zdá. Ale žádné záhady a plány neexistují. Je to opravdu tak jednoduché,“ vzkazuje Navalnyj.

Na zahřátí bych potřeboval smaženého slona, líčí Navalnyj mráz v novém vězení

„Mám svou zemi a své přesvědčení. A nechci se vzdát ani své země, ani svého přesvědčení. Nemohu zradit ani jedno, ani druhé. Pokud vaše přesvědčení za něco stojí, musíte být ochotni se za ně postavit. A pokud je to nutné, přinést nějaké oběti. A pokud ne, nemáte žádné přesvědčení. Jen si to myslíte. Nejsou to přesvědčení a zásady, ale jen myšlenky ve vaší hlavě,“ pokračuje s tím, že ne každý musí sedět ve vězení, aby byl za své názory odsouzen. „Všichni platíme svou cenu,“ míní.

Voličům prý slíbil, že je neopustí a nezklame. A tím, že se po otravě vrátil do vlasti, slib splnil. „Moje přesvědčení není exotické, sektářské ani radikální. Naopak. Vše, v co věřím, stojí na vědě a historické zkušenosti. Lidé u moci se musejí změnit. Nejlepší způsob, jak je vybrat, jsou spravedlivé a svobodné volby. Každý potřebuje čestný soud. Korupce ničí stát. Neměla by existovat žádná cenzura. V těchto zásadách je budoucnost,“ píše.

„U moci jsou nyní sektáři a lidé na okraji společnosti. Obecně nemají žádné ideje. Jediným cílem je pro ně udržet se na svých místech. A pokrytectví dovedené k dokonalosti jim umožní zahalit se do jakékoli zástěrky. Tak se z polygamistů stali konzervativci. Členové Komunistické strany Sovětského svazu se stali pravověrnými. Majitelé ‚zlatých pasů‘ a offshorových kont agresivními vlastenci. Lži, lži a nic než lži. Zhroutí se a rozpadne. Putinův stát je neudržitelný. Jednoho dne se podíváme na jeho místo a bude pryč. Vítězství je nevyhnutelné,“ věří Navalnyj.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...