tank, armáda

tank, armáda - Modernizovaný tank T-72 M4CZ | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Rusko a Čína společně cvičí, poprvé v historii

  • 18
Rusko a Čína zahájily první společné vojenské cvičení. Účastní se ho asi 10 tisíc vojáků pozemních, námořních i leteckých sil obou zemí. Manévry začaly strategickou poradou představitelů generálních štábů obou armád a pokračovat budou dalších osm dní.

Cvičení, jehož hlavní náplní je stabilizace situace v imaginární zemi zmítané národnostními nepokoji, se koná na čínském pobřeží Žlutého moře a poblíž ruského Vladivostoku.

Moskva i Peking zdůraznily, že cvičný zásah pod názvem Mírová mise 2005 není namířen proti žádné třetí zemi.

Pozorovatelé se také shodují, že je nepravděpodobné, že by se obě země chystaly spolupracovat proti nějakému společnému nepříteli. Akce má ale alespoň symbolizovat oteplování vztahů mezi nimi od dob studené války.

Současně jde také o snahu Ruska předvést své zbraně včetně strategických bombardérů dlouhého doletu, které jsou s to nést jaderné bomby, a nalákat čínského kupce.

Oba státy o cvičení na poloostrově Šan-tung, které potrvá osm dnů, předem informovaly mimo jiné USA. Ty ale na ni neposlaly žádné pozorovatele.

Americké ministerstvo zahraničí pouze sdělilo, že Washington předpokládá, že obě strany usilují o stabilitu v regionu a mají za cíl ji udržet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video