Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Visingr: Klíčová ofenziva se blíží, Ukrajina má až 100 tisíc kamikaze dronů

Rozstřel   18:15
Kdy začne ukrajinská protiofenziva? Má Ukrajina dostatek zbraní a munice? Na jakém místě fronty začne? A kdo je vlastně Jevgenij Prigožin? Utrhl se z řetězu jako neřízená střela? I na to odpovídal vojenský analytik Lukáš Visingr v pořadu Rozstřel. Podle něj je Prigožin nesmírně inteligentní manažer, který hraje svou vlastní hru. Ale v Rusku není jediným mocenským hráčem, který si vytváří vlastní soukromou armádu.

Ukrajinská protiofenziva může podle Visingra přijít již brzy, v řádu týdnů. „Teď je třeba počkat, až ustoupí rasputica, tedy to pověstné ukrajinské bláto. Tvrdá půda umožní operace těžké bojové techniky, především tanků a bojových vozidel pěchoty. A je zřejmé, že počasí se na Ukrajině mění, přichází jaro,“ říká Visingr.

„Kdy přesně vše začne, to se samozřejmě říct nedá. To si Ukrajinci nechávají pochopitelně jako jedno ze svých velkých tajemství. Ale v řádu týdnů hlavní nápor na vybrané místo fronty začne. A kde to místo fronty bude, to je samozřejmě asi největší otázka,“ popisuje analytik.

Odkud Ukrajina zaútočí?

Směrů se podle něj nabízí několik. Nejčastěji se přitom mluví o jižním směru, tedy od Záporoží směrem na Melitopol, což by umožnilo pomyslně přeseknout ruský pozemní koridor, který spojuje Donbas s Krymem. „To by dávalo smysl, ale na druhou stranu tam Rusové mají vybudovanou nejlepší obranu.“

Jenže ani Rusové podle něj během zimy nezaháleli. „Stejně jako Ukrajinci i oni se učí, umí aplikovat poznatky z dosavadních bojů. Vybudovali tam hustou síť opevnění, kterou by museli Ukrajinci prolomit. Ale samozřejmě ruské opevnění je budováno i na dalších místech fronty.“

Dodává, že je tedy možné, že Ukrajinci provedou nějaký klamný úder a potom teprve zaútočí na hlavním místě fronty.

„Ale už se objevila i hypotéza dvojitého klamu, že Ukrajinci zahájí nápor na správném místě, ale potom udeří někde jinde. Aby si Rusové mysleli, že první místo bylo klam, ti tam přesunou zálohy a teprve pak Ukrajinci spustí hlavní nápor na prvním úseku. Prostě takový dvojitý trik, ale podotýkám, že to jsou spekulace,“ popisuje Visingr.

Důležité je podle něj ale také definovat, co bude znamenat pro Ukrajinu úspěch a co neúspěch. „Možností je několik. Mohou chtít prolomit frontu a dostat se do co největší hloubky okupovaného území. Nebo chtějí osvobodit co největší část území a nebo chtějí zničit co největší část ruských sil na Ukrajině.“

„Klasická vojenská poučka už od Napoleona říká: ‚Nesnažte se dobývat města, snažte se zničit nepřátelskou armádu, protože města vám potom spadnou do klína bez boje,“ míní analytik. A tímto směrem se i podle řady vojenských odborníků bude odvíjet uvažování Ukrajinců.

Ukrajinu vyzbrojilo NATO

„Pokud by se jim totiž podařilo způsobit ruským jednotkám na Ukrajině opravdu těžké vojenské ztráty, porážku, následně by to Ukrajincům umožnilo, podobně jako třeba loni na podzim u Charkova, získat zpět mnohem větší území, a to prakticky bez boje. Ale je tu příliš mnoho neznámých. Je možné, že nás Ukrajinci překvapí a že nakonec vytáhnou z rukávu něco úplně jiného,“ zamýšlí se expert.

V Rozstřelu také popsal stav vojenských dodávek Ukrajině. „Američané už řekli, že dodali Ukrajincům víceméně všechno, co bylo potřeba. Ukrajina má podle zpráv uniklých z Pentagonu dvanáct mechanizovaných brigád, z nichž devět vzniklo pod patronací států NATO, jsou vybaveny převážně technikou Severoatlantické aliance. Zbylé tři si Ukrajinci vybudovali sami, svou vlastní výzbrojí,“ popisuje.

Ukrajina má nedostatek munice, Rusové jí vypálí až pětkrát víc, řekl Pavel

„Co se týče lidských faktorů, troufám si říct, že to je snad nejmocnější manévrový svazek na světě. Je to daleko větší síla, než kterou má celá francouzská armáda. Chystaná ofenziva ale potřebuje i vzdušnou podporu a s tím právě souvisejí i dodávky střel dlouhého doletu. Ve středu se objevily zprávy, že se Britové připravují na to, že dodají Ukrajině střely Storm Shadow,“ připomíná Lukáš Visingr.

„To je střela s plochou dráhou letu vypouštěná ze vzduchu, má několik verzí s různým dosahem. Spekuluje se, že Britové by dodali exportní variantu, která má dostřel necelých 300 kilometrů. To je pro Ukrajince obrovská výhoda, protože to je prakticky dvojnásobek toho, co mají doteď,“ navazuje analytik.

„Kromě toho se ví, že Ukrajinci mají připravenou obrovskou zásobu kamikaze dronů, které by měly suplovat slabší ukrajinské letectvo. Rusové dokonce straší, že by Ukrajinci mohli mít připravených až 100 tisíc kamikaze dronů. Faktem je, že tempo jejich výroby na Ukrajině je opravdu neuvěřitelné a já bych opravdu věřil tomu, že Ukrajinci jich mohou mít skutečně připravených desetitisíce,“ uvádí Lukáš Visingr.

Fenomén Jevgenije Prigožina

Vojenský a bezpečnostní analytik Visingr v závěru Rozstřelu hovořil i o nepřehledné situaci na ruské politické scéně. Detailně rozebral osobnost Jevgenije Prigožina, který pronesl několik extrémně kritických výroků na adresu ruské armády. Nestává se Prigožin už silně nepohodlným pro Rusko nebo i pro prezidenta Putina? A jedná stále v prezidentově zájmu?

„Vladimir Putin je velmi schopný hráč co se ruské vnitřní politiky týče. Evidentně uplatňuje strategii ´rozděl a panuj´. Podporuje to, aby vznikaly různé soupeřící mocenské frakce, které se soustřeďují na zápas mezi sebou. Na to, aby získaly co největší vliv, co největší moc, co nejvíc zdrojů a aby současně žádná z těchto frakcí nebyla natolik silná, aby mohla ohrozit jeho vlastní mocenskou pozici,“ myslí si analytik.

Ruští vojáci z Bachmutu prchli a nás by obvinili z vlastizrady? zuří Prigožin

„Není to zřejmě tak, že by si Vladimir Putin v Rusku cílevědomě vytvořil klasickou pyramidu moci, jakou měl třeba Stalin. Tohle je spíš něco, pro co odborníci používají pojem oligarchická polykracie. To je existence několika soupeřících frakcí. A jedna z frakcí se vytvořila kolem Jevgenije Prigožina. To je jakési volné uskupení, kam se třeba řadí i generál Sergej Surovikin nebo i Ramzan Kadyrov.“

Proti nim pak podle něj stojí tradicionalisticky smýšlející generálové, kterým jsou blízké klasické vojenské postupy. Oproti nim je Prigožin mnohem flexibilnější, pragmatičtější a je schopný postupovat „inovativně“. I Ukrajina přiznala, že přes kritiku má Prigožin k dispozici skutečně velmi schopné vojáky.

„Velkohubé senzační výstupy Prigožina mají působit na efekt a do určité míry je to projev mocenských bojů uvnitř ruského establishmentu, které se dějí pod dohledem Vladimira Putina,“ uvedl Visingr.

Ruští warlordi a rozpad státu

Podle něj je Prigožin nepochybně velmi inteligentní. Je nesmírně schopným manažerem, ale i člověkem, který má své vlastní zájmy. „A tyto zájmy nemá zdaleka jenom na Ukrajině nebo v Rusku. Wagnerovci jsou přítomni v celé řadě afrických zemí. Dohlíží tam na těžbu nerostných surovin, což je velmi lukrativní.“

Západ chce Rusko zničit, bojujeme o naši budoucnost, řekl Putin na přehlídce

„Pokud si třeba Prigožin spočítá, že válka na Ukrajině je prohraná, tak nebude mít problém své vojáky z války stahovat. A s tím souvisí ještě další věc. Prigožin je sice nejsilnější z těchto ruských warlordů, tedy z šéfů soukromých armád. Ale rozhodně není jediný. Za poslední rok vznikly i další tyto skupiny. V Rusku jejich počet opravdu alarmujícím způsobem narostl,“ varuje Visingr.

„Soukromou armádu už si postavil Gazprom, a dokonce už došlo k tomu, že na sebe málem začali střílet žoldnéři Gazpromu a Wagnerovy skupiny. Další takovou si staví společnost, která se stará o ruské ropovody. Ví se, že soukromou armádu si staví Sergej Aksjonov, což je Rusy dosazený gubernátor Krymu,“ popisuje Visingr.

„No a další soukromou armádou je společnost, která se jmenuje Patriot a má ji údajně přes nějaké prostředníky kontrolovat přímo ministr obrany Sergej Šojgu. Prostě v Rusku se opravdu začíná vytvářet celá řada silových entit, ozbrojených složek, které nejsou pod přímou kontrolou státu, a to je něco, co pro budoucnost Ruska nevěstí nic dobrého,“ míní analytik.

„Jeden ze základních atributů státu je, že má monopol na kontrolu legitimního násilí a vytváření takových soukromých armád, které kontroluje bůhvíkdo, znamená, že autorita státu se začíná rozpadat, začíná degradovat. A to není pro budoucnost dobré,“ uzavírá.

Bylo na vojenské přehlídce v Moskvě něco překvapivého? Proč byl Putinův projev útočnější než obvykle? Když Ukrajinci sestřelili před pár dny nad Kyjevem hypersonický Kinžal, jak velká to je ztráta a ponížení pro Rusko? I na to odpovídal vojenský analytik Lukáš Visingr v Rozstřelu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...