Condoleezza Riceová přistála v libyjské metropoli.

Condoleezza Riceová přistála v libyjské metropoli. | foto: ČTK

Riceová je na historické návštěvě v Libyi

  • 5
Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová přiletěla na návštěvu do Libye. Začala tak psát novou kapitolu v americko-libyjských vztazích a to po 55 letech. Přesně tak dlouho totiž žádný šéf americké diplomacie tuto severoafrickou zemi nenavštívil.

K historické návštěvě Riceová hned po příletu řekla, že je důkazem, že Spojené státy nemají "permanentní nepřátele" a jsou ochotny k urovnání vztahů s každou zemí. Její slova v tu chvíli mířila především k uším íránských a severokorejských představitelů.

Riceová také vyvrátila spekulace, že Washington urovnal vztahy s Muammarem Kaddáfím jen proto, aby se dostal k obrovským zásobám ropy, kterými Libye disponuje. "Vztah s Libyí má daleko širší záběr než jen ropu," uvedla ministryně.

Dodala ale, že Libye, na jejímž území se ukrývají největší africké zásoby černého zlata, s dodávkami této suroviny může pomoci.

Vztahy, které zažívají oteplování
Návštěva dokládá jednoznačné oteplování ve vztazích mezi oběma zeměmi, které v roce 1980 přerušily dokonce i diplomatické styky.

Kontakty Washingtonu s Tripolisem byly na bodě nula až do roku 2003. Tehdy se libyjský vůdce Kaddáfí vzdal programu na vývoj zbraní hromadného ničení a zahájil tak novou éru zahraniční politiky vlastní země. - přečtěte si Libye přiznala jaderný program, ruší ho

Do Tripolisu začali přijíždět představitelé západních zemí a před dvěma lety navázali s Libyí oficiální diplomatické styky i Američané.

Prezident Bush na důkaz nového přátelství zrušil dvacet let staré ekonomické sankce a škrtl zemi ze seznamu sponzorů terorismu. - přečtěte si Bush napsal Kaddáfímu, pochváli vzájemné vztahy

Pomohl fond pro oběti z Lockerbie
Dnešní návštěvu ministryně Riceové v Libyi, která je vrcholem dosavadní libyjsko-amerických vztahů, umožnila ještě jedna událost.

Libye minulý měsíc souhlasila s vytvořením fondu, ze kterého odškodní oběti teroristických útoků z 80. let - mimo jiné atentátu na letadlo Pan Am nad skotským Lockerbie v roce 1988, při němž zahynulo 270 lidí.

Třídenní cesta Riceovou zavede dále do Tuniska, Alžírska a Maroka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video