Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řekové nás posílají zpět do Turecka ve spodním prádle, stěžují si migranti

  16:28
Migranti, kteří se pokouší překročit turecko-řeckou hranici, se podle svých slov setkávají s velmi násilným jednáním ze strany řecké policie. Ta je má svlékat, brát jim mobily a další osobní majetek a posílá je zpět v jejich spodním prádle do země nikoho mezi Tureckem a Řeckem. Někteří migranti popisují dění na hranicích jako „hororový film".
Uprchlíci, kteří byli po překročení řeckých hranic napadeni a násilně zbaveni...

Uprchlíci, kteří byli po překročení řeckých hranic napadeni a násilně zbaveni šatů, byli nuceni vrátit se do Turecka. (5. března 2020) | foto: Getty Images

„Svlékli nás do naha a vzali nám naše batohy a peníze. Afghánské ženy mlátili plastovými tyčemi,“ popisuje údajné kruté zacházení řecké policie jeden uprchlík. „Evropané neustále tvrdí, že respektují lidská práva. Kde jsou lidská práva na tomhle místě?“

Turecké provládní stanice TRT World vyzpovídala asi dvacet až třicet migrantů, především mladých mužů, které zadržela řecká policie při pokusu o překročení řecko-turecké hranice u přechodu Kastanies. Migranti tvrdí, že je pohraniční stráž zbila a donutila v chladném počasí vrátit se do tzv. země nikoho mezi Tureckem a Řeckem.

Na fotkách pořízených reportéry stanice je vidět jeden migrant s ranami na jeho zádech. „Zbili ho, protože měl telefon. Zlomili mu kosti a pak nás donutili svléct naše oblečení. Ať je Bůh potrestá,“ rozčílil se při pohledu na něj jiný migrant. 

Americká stanice CNN získala od TRT video, na němž se muži ve spodním prádle vrací zpět na turecké území. Stanice však nebyla schopná nezávisle ověřit dané video či okolnosti, za jakých bylo natočeno. Někteří jí vyzpovídaní migranti však hovořili o podobných zkušenostech.

„Vzali nám všechno naše oblečení, nechali nás ve spodním prádle. Začali nás mlátit. Někteří byli zbiti tak těžce, že nemohli vůbec chodit. Doklady a oblečení spálili, nechali si telefony a peníze,“ uvedl Abdel Aziz, dvacetiletý krejčí ze Sýrie.

Afghánský uprchlík Nesir, který se pokusil překročit řecké hranice již třikrát, sdělil stanici Al-Džazíra, že řečtí vojáci svlékli migranty do spodního prádla, pustili do nich elektřinu taserem a mlátili je obušky. Poté jim dali na ruce pouta, vzali je k řece a skopli do ní. Podle něj je situace na turecko-řeckých hranicích jako z „hororového filmu“.

Řečtí uživatelé sociálních sítí tvrdí, že zprávy o svlečených migrantech jsou dílem turecké propagandy. Podle nich se schválně vysvlékli, aby vykreslili řecké policisty ve špatném světle.

Lidskoprávní organizace jako Amnesty International již dříve zmiňovaly podobné případy násilí, kterého se měla řecká policie dopouštět na přicházejících lidech z Blízkého východu a Afriky. Řecko veškeré takové zprávy dlouhodobě odmítá.

Snižujete naše šance na azyl, zlobí se syrští uprchlíci

Podle agentury Reuters některé syrské uprchlíky vůbec netěší skutečnost, že se do Řecka kromě nich pokouší dostat i lidé z Afghánistánu, Pákistánu či Afriky. Myslí si, že tito ekonomičtí migranti svým předstíráním syrského původu jim škodí v jejich legitimním nároku na azyl.

„Rozčiluje mě, když potkávám lidi s Maroka, Pákistánu a dokonce Afghánistánu,“ neskrýval své roztrpčení dvacetiletý uprchlík Jehya Rais ze syrského Aleppa. „Pokud by zde byly jen dva až tři tisíce Syřanů, možná by Řecko otevřelo hranice. Oni vědí, že jsme opravdoví uprchlíci,“ řekl agentuře Reuters Rais.

Nesyrští migranti přiznávají, že nemají s sebou doklady, aby mohli předstírat, že jsou ze Sýrie a měli větší šanci získat azyl. V Německu skoro všichni Syřané získají azyl, ale více než dvacet procent žádosti Afghánců je zamítnuto.

Informační válka

Davy migrantů se na hranicích s Řeckem začaly shromažďovat poté, co Ankara minulý měsíce oznámila, že jim nebude bránit v cestě do Evropy. Athény to vnímají jako pokus Turecka Řecko „destabilizovat“ a vydírat Evropu. K této interpretaci se kloní i někteří vysoce postavení evropští státníci, např. rakouský premiér Sebastian Kurz.

Turci nás vozí k hranicím, tvrdí migranti. Připomíná to invazi, zní z Řecka

Za Řecko se postavila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Události na řecko-turecké hranice jasně ukazují politicky motivovaný tlak na vnější hranice EU,“ řekla v pondělí před setkáním s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Po Turecku von der Leyenová žádá, aby stáhlo migranty od hranice s Řeckem, aby bylo možné „nalézt řešení této situace“.

Napětí mezi dlouholetými rivaly je přiživováno značným počtem různých neověřených informací, které se šíří v médiích a na sociálních sítích v obou zemích. Turecko např. obviňuje Řecko, že střílí a zabíjí migranty. Athény to odmítají jako „falešné zprávy“.

Podle agentury Reuters na řeckém Twitteru se často objevují hastagy ŘeckoPodÚtokem nebo ŘeckoBráníEvropu. Na tureckém Twitteru se zase šířil hastag KahpeYunan (ŘeckáDěvka). Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu použil hastag ŘeckoÚtočíNaUprchlíky.

V zuřící informační válce došlo i na koronavirus. Jeden turecký komentátor naznačil, že Řecko je „plné koronaviru, na rozdíl od Turecka“, a doporučil lidem, aby „nenavštěvovali Řecko“. Agentura Reuters podotýká, že je to v jistém rozporu s výzvami Ankary, aby migranti šli do Řecka.

Někteří uživatelé na sociálních sítích radí Řecku, aby poslalo do Turecka lidi nakažené koronavirem

 Turecko nemá zatím žádný potvrzený případ koronaviru. Řecko má 73 potvrzených případů koronaviru, ale žádné zemřelé. V porovnání s některými evropskými zeměmi, zvláště pak s Itálií, je to poměrně malý počet.

Podle průzkumu veřejného mínění, o němž v pátek informoval deník Kathimerini, mají Řekové větší obavy z vývoje na hranici s Tureckem než z toho, že se nakazí novým koronavirem šířícím se od prosince z Číny. V průzkumu společnosti Pulse pro řeckou televizi Skai odpovědělo 83 procent dotazovaných, že se obává vývoje na řecko-turecké hranici. Obavy z nového koronaviru vyjádřilo v průzkumu 42 procent dotazovaných, u starších lidí nad 60 let tak učinilo 54 procent.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  14:43

Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

To už mohl jmenovat labradora. Putin ministrem obrany zaskočil ruské vedení

14. května 2024  14:40

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina jmenovat do čela ministerstva obrany civilního...

Za smrt chlapečka pod koly závodního trucku navrhla žalobkyně podmíněné tresty

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  14:26

Podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti žádá žalobkyně v případu tříletého chlapce z Mělnicka,...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Pěkný 2+kk Bohušovice nad Ohří
Pěkný 2+kk Bohušovice nad Ohří

Masarykova, Bohušovice nad Ohří, okres Litoměřice
2 290 000 Kč

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...