Farmáři v Řecku blokují traktory dálnici. Vadí jim rostoucí ceny energií

  • 11
Farmáři na protest zaparkovali traktory na dálnici nedaleko řeckého města Larissa. Zemědělci v Řecku demonstrují kvůli rostoucím cenám paliv a elektřiny už několik dní. Požadují mimo jiné snížení spotřební daně z pohonných hmot. Stát podle nich nenabízí dostatečnou pomoc. Podle šéfa zemědělského sdružení se zvýšily výrobní náklady o polovinu.

Farmáři se v neděli shromáždili nedaleko města Larissa ve středu Řecka a protestovali kvůli rostoucím cenám pohonných hmot a elektřiny v zemi. Během demonstrace rozlili na dálnici z auta mléko. 

Hlavní silniční spojení mezi Larissou a Kozani blokují zemědělci už několik dní. Zaparkovali stovky traktorů po stranách dálnice. V neděli prohlásili, že na protest hodlají zastavit chod dalších hlavních dálnic, uvedla agentura AP. Farmáři se také chtějí setkat s řeckým předsedou vlády Kyriakosem Mitsotakisem.

V Řecku protestují farmáři proti rostoucím cenám energií. (13. února 2022)

Řecko patří mezi země Evropské unie s nejvyšší spotřební daní z pohonných hmot. „Diesel tady stojí kolem 1.60 eur za litr, zatímco v jiných evropských zemích to je i 70 centů,“ sdělil agentuře AP Asterios Tsikritsis, prezident farmářské unie města Tirnavos.

Šéf zemědělského sdružení v Karditse Kostas Tzelas řekl, že kvůli rostoucí ceny paliva a elektřiny se zvýšily výrobní náklady o padesát procent. Řecká vláda se nastalou ekonomickou situaci snaží řešit, podle farmářů to ale není dost. Pomoc považují za neadekvátní. Podle Tzelase dosavadní řešení státu jejich problémy nevyřeší.

Už dříve představila vláda opatření v hodnotě 1,7 miliardy eur (41,6 miliardy korun), která měla pomoct domácnostem, farmářům i firmám vyrovnat se s rostoucími náklady za energie. Na začátku února vyčlenila dalších 170 milionů eur (4 miliardy korun) na pomoc zemědělství.


Video