(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Vyhánění aut z okolí škol ve Vídni nabírá na síle, první pokus měl úspěch

  • 27
Vídeňany zaujal pokus s časově omezeným uzavíráním ulic u škol pro motorová vozidla. Dvouměsíční pilotní projekt ve čtvrti Leopoldstadt byl úspěšný a bude z něj trvalé opatření. Uvedla to agentura Mobilitätsagentur, která se zasazuje o více pohybu pěšky nebo na kole. Inspirovat se chtějí i další školy.

Experiment probíhal u obecné školy Vereinsgasse ve 2. obvodu rakouské metropole, Leopoldstadtu, od 10. září do 2. listopadu. Ve dnech konání výuky u ní od 07:45 do 08:15 platil zákaz vjezdu aut, motorek a dalších motorových vozidel. 

Děti se před školou bojí, rodiče ignorují dopravní předpisy, tvrdí sdružení

„Dočasný zákaz jízdy před školou jednoznačně vedl k zajištění větší bezpečnosti dětí,“ konstatovala Petra Jensová, která je iniciátorkou pilotního projektu. Intenzita dopravy se jak před školou, tak v jejím okolí podle ní snížila. 

„Výrazně méně dětí jezdilo do školy autem. Místo toho přijížděly na koloběžce nebo na kole anebo přicházely pěšky,“ dodala. 

Příkladu Vereinsgasse chtějí prý nyní následovat další vídeňské školy. U městských úřadů už bylo podáno více než dvacet žádostí od vedení různých škol a sdružení rodičů, které usilují o časové dopravní výluky, tedy o zavedení takzvaných školních ulic. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video