ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Tragický omyl. Lékaři v Rakousku amputovali muži nesprávnou nohu

  • 308
Lékaři nemocnice v rakouském Freistadtu omylem amputovali 82letému pacientovi nesprávnou nohu. Otřeseného muže nyní čeká další operace, kdy mu bude amputována správná noha. Na vině je „lidské selhání“, kdy lékařka nesprávně označila operovanou končetinu, uvedla agentura APA s odvoláním na čtvrteční prohlášení kliniky.

Klinika je událostí „hluboce zasažena“, uvedl její ředitel Norbert Fritsch. Ošetřující lékařka byla podle něj na vlastní žádost postavena mimo službu.

Pacient byl kvůli předchozímu onemocnění hospitalizován s oběma poškozenýma nohama, z nichž u té levé byla nutná amputace v oblasti stehna. K „tragickému omylu“ došlo poté, co lékařka před úterním zákrokem označila k amputaci nesprávnou nohu. Záměna vyšla najevo ve čtvrtek při převazu rány.

V nejbližší době čeká pacienta amputace i druhé nohy. Nemocnice nabídla poškozenému a jeho příbuzným psychologickou pomoc.

Hornorakouský zdravotnický holding (OÖG), do nějž klinika ve městě poblíž českých hranic spadá, slíbil zajistit rozsáhlé a transparentní vyšetřování. Případ byl podle něj rovněž předán k vyšetření na státním zastupitelství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video