Raketoplán Discovery

Raketoplán Discovery | foto: NASA

Raketoplán Discovery kvůli počasí odložil přistání na úterý

  • 25
Raketoplán Discovery se vrací od stanice ISS. Zatím ale nedostal povolení k návratu kvůli počasí, které na Floridě panuje. NASA postupně zrušila obě pondělní přistávací "okna", další šanci bude mít raketoplán v úterý. Může přistát i na záložním letišti v Kalifornii.

Některé zprávy NASA během dne označovaly předpověď počasí za nadějnou, postupně ale Národní úřad pro letectví a vesmír obě přistávací okna zrušil.

PŘISTÁNÍ DISCOVERY

Nejnovější zprávy o návratu raketoplánu na webu NASA

Discovery se tak ze své poslední mise nevrátil ani ve 14:48, ani v 16:23 SELČ.

Zítra bude moci raketoplán přistát jak na Floridě, tak na záložní přistávací dráze na letecké základně Edwards v Kalifornii. Potom by ho speciální letadlo převezlo na Floridu.

Cílem současné mise Discovery bylo dopravit na mezinárodní stanici ISS náhradní díly, zařízení na experimenty, jídlo a další zásoby. Zajímavostí je, že se při jeho letu poprvé ocitly ve vesmíru čtyři ženy najednou - tři z posádky Discovery a jedna členka posádky ISS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video