Ruský prezident Vladimir Putin hovoří se svým srbským protějškem Aleksandarem...

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. (9. května 2018) | foto: AP

Putin poslal pochvalný dopis Srbsku. Ocenil „vyváženou zahraniční politiku“

  • 24
Ruský prezident Vladimir Putin v úterý v dopise zaslaném srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi ocenil „vyváženou zahraniční politiku“ Bělehradu. Cení si zejména loajality Srbska a uvedl, že ho podporuje v jeho úsilí při ochraně územní celistvosti.

„Vysoce oceňujeme vyváženou zahraniční politiku, kterou Bělehrad uplatňuje v komplikovaném mezinárodním prostředí. Podporujeme vaše úsilí při ochraně vaší územní celistvosti a při řešení záležitosti Kosova,“ napsal Putin Vučičovi v blahopřání k svátku srbské státnosti, který si balkánská země připomene ve středu. Putin označil Srbsko za „významného a spolehlivého partnera“.

Rusko a Srbsko mají dlouhodobě blízké vztahy. Rusko odmítá nezávislost bývalé srbské provincie Kosova, které vyhlásilo samostatnost před 15 lety, a blokuje vstup Kosova do mezinárodních organizací, například OSN. V poslední době se nicméně Srbsko několikrát vyjádřilo poněkud „protirusky“.

Krym a Donbas náleží Ukrajině, řekl srbský prezident. S Putinem už se nevídá

Putin v dopise také vyjádřil Srbsku, které patří k nejvýznamnějším spojencům Ruska v Evropě, podporu v jeho sporu s Kosovem, informovala v úterý agentura Reuters.

Bělehrad se nepřipojil k sankcím, které zavedla Evropská unie proti Rusku v souvislosti s válkou na Ukrajině i přesto, že válku odsoudil.

Tak s kým tedy jste? Ruská agrese staví Srby před osudové rozhodnutí

Srbsko má přitom ambici se stát členem EU. Brusel srbskou politiku vůči Moskvě kritizuje. Srbská premiérka Ana Brnabičová před časem uvedla, že přístupová jednání se kvůli nezavedení sankcí prodlužují a že schválení těchto opatření považuje EU za „podmínku všech podmínek“ pro postup rozhovorů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video