Putin navštívil Obuchovskou zbrojovku, která je jedním z předních podniků...

Putin navštívil Obuchovskou zbrojovku, která je jedním z předních podniků vojensko-průmyslového komplexu země. (18. ledna 2023) | foto: Reuters

Z ruského webu zmizely smlouvy. Prozrazovaly, že za Putinem chodí onkolog

  • 153
Z webu o ruských státních zakázkách zmizely smlouvy Ústřední klinické nemocnice s lékařskou klinikou Kanceláře prezidenta Ruské federace. Novináři se díky nim dozvěděli, že ruského prezidenta Vladimira Putina často navštěvuje lékař specializující se na léčbu rakoviny a další odborníci.

Novinářům portálu Current Time se podařilo najít dokument pomocí vyhledávače. Při pokusu najít smlouvy přímo na stránkách registru objevily zprávu, podle které byl aktualizován o změny, podle nichž v něm jisté informace a dokumenty nesmějí být dostupné.

V listopadu 2022 ruské úřady zatajily řadu státních zakázek, připomíná Ukrajinska Pravda. Zejména ty související s diplomatickými misemi a ruskými zpravodajskými službami.

Právě přes veřejné smlouvy nemocnice s prezidentskou kanceláři zjistila investigativní publikace Proekt, že ruského prezidenta doprovází při jeho cestách řada lékařů. Jejich počet se v průběhu let zvyšoval, z pěti v letech 2016 až 2017 na devět v roce 2019.

Jedním z hlavních návštěvníků prezidentovy černomořské rezidence v Soči byl podle novinářů onkolog specializující se na rakovinu štítné žlázy Jevgenij Selivanov. Do Soči přiletěl celkem pětatřicetkrát a v Putinově přítomnosti strávil 166 dní.

Ještě častěji za Putinem létali dva specialisté na otorinolaryngologii. Onemocnění štítné žlázy, včetně rakoviny, jsou obvykle nejprve diagnostikována otolaryngologem, poté se do léčby zapojuje onkolog a následně i chirurg.

Putin pravidelně cestuje obrněným vlakem. Jízdní řády se mu přizpůsobují

Týdeník Newsweek s odvoláním na své zdroje z americké zpravodajské komunity uváděl, že šéf Kremlu podstoupil v dubnu minulého roku léčbu rakoviny. Byl prý i terčem atentátu.

Zdravotní stav ruského prezidenta je nyní pod drobnohledem. Po některých jeho veřejných vystoupeních se objevily spekulace, že je smrtelně nemocný. Ruští představitelé zprávy o Putinově špatném zdravotním stavu odmítali.

O možné nemoci svého prezidenta se silně zajímají i Rusové. Naznačuje to přinejmenším jednání ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, který pečlivě monitoruje veškeré zmínky o Putinově zdravotním stavu. Podle dokumentů, které ruskému nezávislému portálu Mediazona předali běloruští Kyberpartyzáni, pracovníci Roskomnadzoru zaznamenávají jakékoli zmínky o údajných Putinových chorobách od dubna minulého roku.

Plešatá arcipizda z KGB. Ruským cenzorům utekl seznam urážek Putina

Debatu o zdraví ruského prezidenta rozvířila i vyjádření některých ukrajinských představitelů. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov opakovaně tvrdil, že Putin má rakovinu a brzo zemře. Budanov je znám odvážnými, až bombastickými prohlášeními a predikcemi. Prohlásil například, že Putin má nejméně tři dvojníky a že válku nepřežije.

Naivní doufat, že bez Putina by Rusko bylo jiné

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby CIA William Burns se vůči domněnkám, že strůjce ruské invaze na Ukrajinu brzo zemře, vyjádřil skepticky. „O zdravotním stavu prezidenta Putina koluje spousta fám,“ řekl šéf CIA na bezpečnostní konferenci v americkém Aspenu. „Pokud můžeme soudit, je až příliš zdravý,“ dodal.

Parkinson nebo rakovina krve. Proč je svět tak posedlý Putinovým zdravím

Podle stanice CNN obrovský zájem o zdravotní stav ruského prezidenta říká mnohem více o Západu než o Putinově kondici. Reflektuje jakési zbožné přání, že s Putinovým odchodem dojde k radikálním zlepšení války na Ukrajině. Zpochybňování svébytnosti Ukrajiny a imperialistické chápání Ruska jako nadřazené civilizace oprávněné k mocenským výbojům ale proniká napříč ruskou společností. „Je naivní doufat, že putinismus bez Putina nepřežije,“ zdůrazňuje stanice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video