Zavražděni na ulici, otráveni, zavřeni. Temné osudy Putinových kritiků

  • 10
Postavit se Vladimiru Vladimiroviči Putinovi se nevyplácí. Může to stát kariéru, svobodu, dokonce i život. Pomstu ruského vládce zakusily zástupy jeho kritiků, přinášíme výběr těch nejznámějších případů.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko (17. srpna 2011)

Na podzim roku 2004 byl během volební kampaně otráven na schůzce s představiteli tajných služeb pozdější ukrajinský prezident z let 2005 až 2010 Viktor Juščenko.

Lékařské testy prokázaly, že šlo o otravu dioxinem, která mu změnila tvář k nepoznání. Juščenko v roce 2007 uvedl v rozhovoru, že je přesvědčen, že dioxin, který posloužil při jeho otrávení, byl vyroben v ruských laboratořích.

Nejsi chlap. Jdi do pr..., vzkazuje Putinovi ukrajinský exprezident Juščenko

Ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza (31. července 2023)

Ruský soud letos v dubnu poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, bývalého koordinátora opozičního hnutí Otevřené Rusko, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu, kterého shledal vinným mimo jiné z vlastizrady. Ruský odvolací soud v červenci verdikt nad ním potvrdil.

Kara-Murza dlouhodobě vystupoval proti prezidentu Putinovi a lobboval u západních vlád za uvalení sankcí na Rusko a jednotlivé Rusy za porušování lidských práv.

Kara-Murza, který rovněž kritizoval ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, byl vzat do vazby loni v dubnu na základě obvinění ze „šíření nepravdivých informací“ o ruské armádě během projevu před americkými zákonodárci. Tento Putinův odpůrce také tvrdí, že byl dvakrát otráven při pokusech o atentát.

Drakonický trest pro kritika Kremlu. Kara-Murzu odsoudili na 25 let

Alexander Litviněnko několik dní před smrtí.

Na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel v listopadu 2006 bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako agent pracoval Litviněnko nejdříve pro SSSR a poté pro Rusko, později začal kritizovat vedení země i poměry v rozvědce.

Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat. Látku mu přimíchali do čaje během schůzky, která se na podzim 2006 konala v jednom londýnském hotelu. Podle britského soudce vraždu „pravděpodobně schválil“ ruský prezident Putin.

Za smrtí agenta Litviněnka stálo Rusko, rozhodl soud ve Štrasburku

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj je vidět na obrazovce během soudního jednání ve věznici v Pokrovu. (24. května 2022)

Bloger Alexej Navalnyj, který svým bojem proti korupci v elitách země dosáhl postavení vůdce opozice, se v roce 2020 několik měsíců zotavoval v Německu z otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová látka ze skupiny novičok. Navalnyj z otravy obvinil Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil i sám fakt otravy, potvrzený západními experty.

Policie opozičníka po návratu do vlasti zatkla a Navalnyj byl poslán zhruba na 2,5 roku do vězení kvůli porušení podmínky dřívějšího rozsudku za údajnou zpronevěru.

Navalnyj označil své věznění za politicky motivované. V zemi předloni kvůli němu vypukly rozsáhlé protesty, proti nimž režim tvrdě zasáhl. Úřady mezitím Navalného organizace označily za extremistické a zakázaly je.

Loni v březnu byl Navalnyj odsouzen k devítiletému trestu za podvod a pohrdání soudem a letos v srpnu jej ruský soud poslal na dalších 19 let do vězení za extremismus. Navalnyj si nyní v Rusku odpykává 11,5 roku vězení, podle jeho právního zástupce je nemocný a nedostává se mu lékařské péče.

Navalnyj dostal od soudu dalších devatenáct let vězení, mimo jiné za extremismus

Bývalý ruský vicepremiér a kritik Kremlu Boris Němcov (1. srpna 1991)

Bývalý ruský vicepremiér a vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov byl zastřelen v centru Moskvy v únoru 2015.

Týden po vraždě byla zatčena pětice podezřelých Čečenců. V červenci 2017 byl Zaur Dadajev, bývalý příslušník speciálního čečenského bezpečnostního praporu Sever, odsouzen k 20 letům odnětí svobody.

Čtveřice spolupachatelů byla odsouzena k trestům od 11 do 19 let. Podle Němcovovy dcery Žanny se po objednavateli vraždy pátrá pouze „na oko“, protože stopa vede ke spolupracovníkům čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

KOMENTÁŘ: Motiv vraždy Borise Němcova nikdy věrohodně nevysvětlili

V Moskvě si stovky lidí připomněly čtvrté výročí vraždy Anny Politkovské. (7/10/2010)

Novinářka Anna Politkovská, která kritizovala politiku Kremlu v Čečensku, byla zavražděna v říjnu 2006. Případ Politkovské vyvolal celosvětovou pozornost a na Západě byl označován za důkaz nátlaku, jemuž jsou v Rusku vystaveni kritici kremelské politiky.

Skandál navíc vyvolal první proces s údajnými spolupachateli vraždy v roce 2009. Porota tehdy pustila obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu, nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření.

V červnu 2014 poslal soud za vraždu Politkovské do vězení na doživotí Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Tři další pachatelé dostali vysoké tresty vězení. Za organizátora vraždy byl kromě Gajtukajeva označen bývalý policista Sergej Chadžikurbanov, který dostal 20 let.

Vražda Politkovské byla brutální a cynická, řekl soud. Padla doživotí

Julija Skripalová během rozhovoru pro britská média. Léčbu po útoku nervovým jedem novičok popsala jako bolestivou a deprimující. (23. května 2018)

V březnu 2018 byl v Salisbury na jihu Británie otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, který v zemi získal útočiště, a jeho dcera Julija. V kritickém stavu byli hospitalizováni. Podle představitelů Británie a EU byli otráveni nervově paralytickým jedem A234 ze skupiny látek na Západě označovaných jako novičok.

Z nemocnice byli v dubnu a květnu 2018 propuštěni. Londýn zodpovědnost za tuto otravu klade na Rusko, Moskva to odmítá. Britští vyšetřovatelé uvádí, že shromáždili dostatek důkazů, aby mohli z útoku obvinit dva Rusy, kteří vystupovali pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a které média identifikovala jako agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Kvůli kauze vypověděly téměř tři desítky zemí včetně Česka více než 150 ruských diplomatů. U většiny států reagovala Moskva recipročně.

V roce 2021 česká vláda oznámila, že byli Miškin a Čepiga v roce 2014 zapojení do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, při kterých zahynuli dva čeští občané. V září 2021 britská policie v případu pokusu o otravu Skripalových obvinila třetího Rusa Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Náhoda, byli jsme na výletě. Rusové obvinění z otravy Skripala promluvili

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video