Vladimir Putin si na snímku z roku 2005 při setkání s Robertem Kraftem. | foto: Profimedia.cz

Žádný prsten jsem neukradl, odmítá Putin obvinění miliardáře z USA

  • 24
Václav Klaus si svého času přivlastnil pero, Vladimir Putin šel údajně ještě dál. Majitel klubu amerického fotbalu New England Patriots ho obvinil, že mu v roce 2005 ukradl prsten pro vítěze Super Bowlu. Kuriózní případ vyšel najevo v neděli a Putin už stihl informaci dementovat.

Putin se proti nařčení z krádeže ohradil prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova. Ten prozradil, že při údajné krádeži stál přímo za prezidentem Putinem. "Pokud tvrdí, že se jednalo o krádež pod nátlakem, měl by si zajít k psychologovi," uvedl Peskov na adresu Američana. Prsten byl údajně obyčejným dárkem.

Vladimir Putin si na snímku z roku 2005 nasazuje prsten, který měl údajně později ukrást.

Zároveň však dodal, že pokud je ztráta prstenu pro jeho původního vlastníka opravdu velkým problémem, je Putin připraven poslat mu jiný.

A o co že při domnělé krádeži vlastně šlo? Hlavními aktéry byli Putin a zámožný majitel amerického fotbalového klubu New England Patriots Robert Kraft. Ten na své ruce nosil vzácný diamantový prsten určený pro vítěze Super Bowlu (finále ligy v americkém fotbale, pozn. red.). Cena prstenu se pohybuje okolo 25 tisíc amerických dolarů (asi půl milionu korun).

Kraft v roce 2005 spolu s početnou delegací obchodníků vycestoval do Petrohradu. Setkal se i s Putinem, kterému se pochlubil svým s drahým prstenem.

"Vytáhl jsem prsten a ukázal mu ho. On (Putin) si ho navlékl a řekl: 'Mohl bych s tím prstenem někoho zabít'... pak si ho dal do kapsy, obklopili ho tři muži z KGB a odešli," uvedl Kraft podle serveru telegraph.co.uk. Americký miliardář posléze vydal oficiální prohlášení, ve kterém tvrdil, že prsten Putinovi věnoval.

Klaus a krádež chilského pera

Klausova aféra s perem pobavila v létě roku 2011 celý svět. Jednání českého prezidenta, kterého při návštěvě Chile zaujalo protokolární pero, aby si ho pak schoval pod stůl a odnesl, totiž natočila Česká televize. A záznamu si všimli i za hranicemi. Chování Klause, který si pero odnesl s kamennou tváří, parodoval například i věhlasný americký moderátor Jay Leno ve své noční show (více čtěte zde)

To mu údajně doporučili pracovníci Bílého domu, kteří argumentovali starostí o dobré americko-ruské vztahy. Nic na tomto stanovisku nezměnil ani fakt, že Kraft má k prstenu údajně citový vztah.

Jen vtipná historka, nic víc

Celý příběh však Kraft zřejmě o něco málo zdramatizoval. Stacy James, mluvčí potravinářského giganta Kraft Group, uvedl, že článek poprvé otištěný v deníku The New York Times by neměl být brán příliš vážně.

"Je to vtipná historka, kterou nám Robert vždycky vypráví, abychom se zasmáli," uvedl James. Kraft má podle něj radost z toho, že se jeho prsten nachází přímo v Kremlu. Pro Rusko má totiž slabost a oceňuje vůdcovské schopnosti Putina, zejména posílení a modernizaci ruské ekonomiky.

Prsten je nyní podle posledních informací uložen v depozitáři kremelské knihovny vedle ostatních darů, které Putin obdržel na svých zahraničních cestách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video