Nejméně 43 lidí přišlo v neděli o život při pumových útocích a následných

Nejméně 43 lidí přišlo v neděli o život při pumových útocích a následných střetech ozbrojenců s vládními vojáky v somálské metropoli Mogadišu. | foto: Reuters

V Mogadišu udeřily islamistické milice Šabáb, zemřely desítky lidí

  • 17
Nejméně 43 lidí přišlo v neděli o život při pumových útocích a střetech islamistických povstalců s vládními vojáky v somálské metropoli Mogadišu. Terčem útoků byl soudní komplex, silná exploze byla hlášena také z oblasti poblíž letiště. Informovala o tom agentura Reuters.

K útokům se přihlásily islamistické milice Šabáb. Byl to jejich nejtěžší úder od srpna 2011, kdy byly z metropole vytlačeny.

Devět dobře ozbrojených mužů ve vládních uniformách zaútočilo na hlavní soudní areál v Mogadišu. Nejméně tři z nich odpálili nálože na svém těle, explodovalo také několik bomb v automobilech. Komplex obklíčily bezpečnostní síly a vypukla přestřelka, která trvala asi tři hodiny.

"Mysleli jsme, že to jsou vládní vojáci," řekl agentuře Reuters Aden Sabdow, který pracuje v úřadu starosty sídlícím naproti soudnímu areálu. "Ozbrojenci vešli do soudní budovy a pak jsme slyšeli výbuch a po něm začali střílet," uvedl pracovník soudu Husajn Alí.

Při dalším útoku zahynulo pět lidí

O pár hodin později se odpálil sebevrah v autě u budovy somálské zpravodajské služby, sídlící při silnici vedoucí na letiště. Podle policie a svědků exploze zazněla v okamžiku průjezdu vozidel Turecka a Africké unie. Útok si podle AFP vyžádal přinejmenším pět obětí. Pravděpodobně jsou mezi nimi i nejméně dva turečtí humanitární pracovníci.

V polovině března zemřelo v Mogadišu nejméně deset lidí při útoku sebevražedného atentátníka, který se odpálil v automobilu poblíž prezidentského paláce. Začátkem dubna pak mohutný výbuch zasáhl sídlo předního finančního ústavu v Mogadišu a zranil dva lidi.

Mogadišu, Somálsko

Mogadišu, Somálsko

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video