Somálští vojáci na okraji města Kismayo (29. září 2012)

Somálští vojáci na okraji města Kismayo (29. září 2012) | foto: Reuters

V Somálsku dobyli poslední baštu islamistů, věří ve zhroucení al-Šabábu

  • 27
Jednotky somálské vlády ruku v ruce s keňskými vojáky dobyli město Kismayo. Strategický přístav na jihu Somálska byl poslední baštou islamistických milic al-Šabáb, které jsou napojeny na teroristickou síť al-Káida a na ovládaných územích zaváděly právo šaría.

Společná operace začala už v pátek, kdy se somálští a keňští vojáci pod pláštíkem tmy vylodili nedaleko města. Zanedlouho poté se už keňští generálové holedbali dobytím města, přestože v centru podle svědků stále probíhaly líté boje a vojáci Africké unie měli pod kontrolou jen severní předměstí.

Bojovníci al-Šabábu vyklidili pozice teprve v noci ze soboty na neděli. Podle svědků skupina somálských vojáků v pondělí vpochodovala do centra města a obsadila policejní stanici a další strategické body.

Jednotky Africké unie podle webu thetimes.co.uk zůstaly před branami města a zajistily cesty, přístav a místní letiště. Obyvatelé města napočítali přibližně 30 vládních vojáků, podle představitelů vlády jich však ve městě operuje přibližně pět stovek.

Islamistické milice se však ještě zcela nevzdaly. V úterý odpoledne městem otřásl výbuch a al-Šabáb oznámil, že odpálil bombu v budově, kde byly ubytovány somálské jednotky. "Nálož byla umístěna v budově místní správy," oznámil mluvčí militantní organizace Abdiasis Abú Musáb a varoval, že další útoky ještě přijdou.

Radikální islamisté obsadili přístav na břehu Indického oceánu v roce 2007. Město ležící přibližně 120 kilometrů od keňských hranic bylo jejich poslední velkou baštou a výrazným zdrojem příjmů poté, co se al-Šabáb před rokem stáhl z Mogadiša a ztratil tak kontrolu nad jeho lukrativními bazary.

Pozor na miny

Ministr vnitra Abdi Ali Hassan předpovídá, že al-Šabáb se po ztrátě Kismaya rychle zhroutí. Úspěchy vládních jednotek na jihu země však kalí zprávy o odvetných útocích v Keni, při kterých zahynuli dva policisté a devítiletý chlapec.

Obyvatelé přístavu se zároveň obávají mocenského vakua a rostoucího napětí. Podle BBC bylo během posledních dnů v Kismayu zavražděno několik předních představitelů místních klanů. Šíří se také zvěsti, že islamisté mohli některé čtvrti zaminovat a jejich ústup je jen trik, jak vojáky nalákat do pasti.

Somálsko se od pádu prezidenta Siada Barreho v roce 1991 zmítá v bojích mezi islamistickými milicemi, klanovými vůdci a jednotkami sousedních zemí. Minulý rok vstoupily do země s požehnáním OSN síly Africké unie a dobyly všechna velká města. Islamisté však stále ovládají většinu venkova ve středu a na jihu země a provádějí teroristické útoky ve městech.

Lepší vyhlídky pro Somálce znamenalo 10. září, kdy proběhla první prezidentská volba po desítkách let. Zvolen byl podceňovaný Hassan Šejch Mohamoud (více o volbě čtěte zde). OSN tuto volbu považuje za milník v dějinách země.

Kismayo, Somálsko

Kismayo, Somálsko


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video