Britka s Američankou se vzaly v severoirském Belfastu.

Britka s Američankou se vzaly v severoirském Belfastu. | foto: Reuters

První lesbický pár řekl v Británii na radnici své „ano“

  • 53
Na radnici v severoirském Belfastu se v pondělí dopoledne vzaly Shannon Sicklesová a Grainne Closeová. Staly se tak historicky prvním homosexuálním párem, který ve Velké Británii uzavřel legální partnerský svazek.

Britka Grainne a její americká partnerka Shannon si svůj partnerský slib řekly za velkého mediálního zájmu. Svěřily se reportérům s příjemnými pocity. Cítí se být poctěny tím že si můžou mezi prvními "vyzkoušet" své nové právo.

Proti jejich "sňatku" demonstrovala před radnicí asi třicítka lidí. Volali po zachování tradiční rodiny.

Nový britský zákon umožňuje homosexuálním párům uzavírat úředně posvěcené partnerství. Získávají tak podobná privilegia i povinnosti jako manželé.

Mohou například využít daňových úlev, mají právo na informace o zdravotním stavu, ale také vzájemnou vyživovací povinnost. 

V Česku registrované partnerství lidí stejného pohlaví upravuje zákon, který minulý týden prošel Sněmovnou v České republice. - více zde

Odborníci počítají, že sňatků gayů bude v Británii kvapem přibývat. Už nyní úřady evidují na 1200 žádostí.

Zákon o partnerství homosexuálů má v Británii, tak jako všude na světě, řadu odpůrců. Ti se odvolávají především na "slovo Boží".

"Spravedlnost a rovnost jsou báječné věci, ale co když někdo porušuje Boží zákon?" dal se před belfastskou radnicí slyšet presbyteriánský kněz David McIlveen. "Naše rovnost je to, co řekl Bůh, nikoli to, co člověk vložil do svých zákonů."

Skutečné sňatky gayům a lesbám povoluje pouze Belgie, Nizozemsko, Španělsko a Kanada. V Evropě v různých formách jejich partnerství upravuje legislativa také v Norsku, Švédsku, na Islandu, ve Finsku, v Německu, ve Francii i v Lucembursku. Jako první legalizovali svazky homosexuálů Dánové v roce 1989.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video