Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Minové pole“ kolem protestů. Editor pyká za titulek, firma za dar policistům

  16:04
Mohou černošští novináři psát o rasových nepokojích ve Spojených státech, aniž by byli zaujatí? A záleží na zničených domech stejně jako na zmařených životech? Během protestů proti policejní brutalitě, které vypukly po smrti George Floyda, se neobjevují jen slova podpory Afroameričanům, ale také etické přešlapy. Těch se v posledních dnech dopustila média či výkonný ředitel firmy Lush.
Francouzský umělec Dugudus v Paříži zanechal malbu k současným protestům proti...

Francouzský umělec Dugudus v Paříži zanechal malbu k současným protestům proti policejní brutalitě. Americký prezident Donald Trump v policejní uniformě a s biblí v ruce klečí na zabitém černochovi Georgi Floydovi. (6. června 2020) | foto: AP

„Na budovách také záleží,“ říkal čtenářům titulek ke komentáři v úterním vydání listu Philadelphia Inquirer. „Ano, mohou se opravit, zatímco životy jsou navždy ztracené. Ale dojde k tomu?“ ptá se podtitulek.

Slova, která nakonec šéfeditora a vysoce postaveného člena vedení listu Stana Wischnowského stála místo, patřila k textu kritičky architektury Ingy Saffronové. Ta se pro deník zamyslela nad osudem domů, které demonstranti během současných nepokojů zničili. 

Nápis v D.C.

Na hlavní ulici vedoucí k Bílému domu je ve žlutých barvách nápis Black Lives...

Na ulici vedoucí k Bílému domu je ve žlutých barvách nápis Black Lives Matter (BLM, Na životech černochů záleží). Nechala ho tam vytvořit radnice hlavního města Spojených států.

Nápis se táhne v délce dvou bloků rušné 16. ulice, která končí u Lafayettova náměstí. Prostor demokratická starostka Muriel Bowserová nechala pojmenovat Black Lives Matter Plaza.

Na konci je kostel svatého Jana, před nímž se republikánský prezident Donald Trump nechal vyfotit s biblí v ruce, když policie na náměstí rozehnala poklidný protest.

Podle Bowserové „chtějí být všichni spolu, aby poklidným způsobem dali najevo, že v Americe je možné se shromažďovat, dát najevo rozhořčení vůči své vládě a dožadovat se změny“.

Podle tamních vůdců BLM však nápis odvádí pozornost od skutečných změn v politice a slouží leda tak k uklidnění bělošských liberálů. „Black Lives Matter znamená vzít peníze policii,“ uvedli.

V komentáři poukazuje na to, že mnohé jsou historicky cenné a že na jejich opravu nemusejí mít peníze ani pojištění majitelé, protože budou na vyplacení pojistného čekat třeba i dlouhé roky. 

„Brzy tu můžeme mít díru zející v srdci Filadelfie,“ varuje. Sama přitom podotýká, že lidské životy jsou důležitější než škoda na majetku.

Právě snahu o srovnání však mnozí viděli v titulku, který využil slova známého sloganu „Na životech černochů záleží“ (Black lives matter). Ten se stal heslem boje za konec diskriminace Afroameričanů dávno před nynějšími protesty po smrti zatýkaného černocha George Floyda.

Třicítka novinářů Wischnowského redakce na protest proti necitlivému titulku nepřišla do práce a černošský reportér Brandon Bell na Twitteru zveřejnil dopis určený vedení redakce, ve kterém shrnuje frustraci novinářů tmavé pleti z podobných chyb a následných tichých oprav či rychlých omluv.

Říká, že jsou unavení z prázdných řečí o rozmanitosti a inkluzi, z manipulace s jejich texty a fotkami tak, aby se hodily do předepsaného narativu, a nedůvěry, které pak černošští novináři mezi Afroameričany logicky čelí. „Jsme unavení z toho, že máme dávat prostor oběma stranám, když tu žádné dvě strany nejsou.“

Redakce se za titulek veřejně omluvila s tím, že je nepřijatelný a urážlivý. Editor se podle autorů omluvy snažil zachytit podstatu komentáře v pár slovech, což se „hrozivě nepovedlo“. Podle listu The Guardian Wischnowski rezignoval. 

Necitlivý titulek stál šéfeditora místo:

Skandál momentálně zuří i v dalším americkém médiu. Fotoreportér Michael Santiago tvrdí, že redakce deníku Pittsburgh Post-Gazette jemu a nejméně jednomu dalšímu novináři zakázala pokrývat současné rasové nepokoje, protože jsou oba tmavé pleti. 

Redakce údajně argumentovala slovy, že by kvůli své rase byli zaujatí, a tedy neprofesionální. Jedna z reportérek Alexis Johnsonová dostala zákaz psát o místních protestech, protože předtím „tweetla“ ironický komentář k fotografiím nepořádku v ulicích. 

„Děsivé výjevy a následky sobeckých účastníků rabování, kteří se o toto město nestarají! ...počkat, pardon. Ne, toto jsou fotky z parkoviště po koncertě (country) zpěváka Kennyho Chesneye. Ups,“ napsala. Podle svých šéfů tím dala najevo svou neobjektivitu. 

Redaktorky se veřejně zastali její kolegové a na Twitter dali tentýž post s hashtagem Stojím za Alexis, píše server ABC News. Podpořil ji i starosta Pittsburghu Bill Peduto, který napsal, že má s novinářkou osobní zkušenost a že vždy byla férová a objektivní. Ale nepomohlo to.

Novináři pak podle listu The Washington Post obvinili své nadřízené, že se dopustili cenzury nejméně u dvou článků, které po vydání někdo smazal z redakčního systému. Míní, že je to odplata za podporu Johnsonové. Redakce The Washington Post požádala pittsburský list o reakci, ale nedočkala se.

Fotoreportér Michael Santiago říká, že dostal zákaz informovat o protestech:

„Policisté si zaslouží kousek lásky a péče“

Uživatele sociálních sítí pak pobouřil výkonný ředitel britské větve kosmetické firmy Lush Mark Constantine, který den po Floydově smrti dal na svůj facebookový profil fotografii obdarovaných strážníků se slovy: „S tím, jak nyní bude v ulicích víc lidí, jsou policisté těmi, kteří potřebují kousek lásky a péče.“

Pod příspěvkem se objevily desítky znechucených komentářů nejen od zákazníků, kteří prohlašovali, že s touto firmou skončili, ale i od zaměstnanců Lushe. Ti Constantina vyzývali, aby je „nestahoval s sebou“.

„V každém větším městě je zákaz vycházení. Každé větší město je plné demonstrantů a výtržností. Potýká se se strachem, že kvůli jednomu špatnému kroku dostanete zásah slzným plynem nebo že vás zastřelí, protože jste se postavili za občanská práva, za lidská práva,“ napsala pracovnice Lushe v americké Severní Karolíně Alicia Grimesová.

„Teď není vhodná doba na mlčení k tomuto tématu. Není vhodná doba na podporu jakéhokoliv policejního oddělení, dokonce ani v Británii. Teď je čas projevit podporu těm, jejichž práva jsou dennodenně porušována a kteří jsou nesmyslně zabíjeni. Nyní je čas na to, aby se celý svět spojil a protlačil v Americe změnu,“ dodala.

Vzbouření v Buffalu. Po sražení seniora se za policisty postavila celá jednotka

Constantine se později za svá slova omluvil s tím, že nesledoval zprávy a že vzhledem k časovému posunu se informace o Floydově smrti do Británie teprve dostávaly, když na Facebook tuto fotku zavěsil. Dárky policisté dostali v rámci charitativní kampaně laskavosti vůči těm, kteří i v době pandemie koronaviru musejí chodit do práce.

„Každý musí být ze zpráv o hrozné vraždě George Floyda zděšen. Srdcem jsem s jeho rodinou a komunitou,“ napsal na Facebooku s tím, že Lush pomáhá jen dobrým policistům, kteří slouží veřejnosti. Slíbil, že vzhledem k negativním pocitům, které dárky vyvolaly, firma zajistí, aby už policie nic dalšího zadarmo nedostala.

Zatýkaný Afroameričan George Floyd zemřel poté, co mu policista Derek Chauvin klečel téměř devět minut na krku i přes jeho opakované stížnosti, že nemůže dýchat. Nyní tento strážník čelí obvinění z vraždy, zatčeni byli také tři jeho kolegové. A ze Spojených států se následné protesty přelily i do Evropy či Jižní Koreje. Na smutečním rozloučení s Floydem pak zaznělo, že většinová populace musí černochům „konečně slézt z krku“.

Příspěvek s policisty den po Floydově smrti naštval Brity:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...