George Bush

George Bush | foto: Reuters

Přivítejme Bushe bombou, vyzvala Al-Kajda

  • 83
Americký muslim Adam Gadahn dnes v poselství zveřejněném na internetu jménem teroristické sítě Al-Kajda vyzval islámské ozbrojence, aby amerického prezidenta George Bushe při jeho nadcházející návštěvě Blízkého východu uvítali bombami.

"Nevítejte ho květinami a potleskem, ale bombami a pastmi," říká Gadahn na videonahrávce, která trvá padesát minut a objevila se na internetových stránkách používaných skupinami napojenými na Al-Kajdu.

Většinu nahrávky, kterou s výjimkou několika vět v arabštině namluvil anglicky, věnoval Gadahn podrobnému rozboru nedostatků americké zahraniční politiky a západní křesťanské civilizace. Na záznamu se objevil s dlouhým plnovousem, brýlemi a arabským šátkem.

V emotivním projevu slíbil, že svatá válka proti Spojeným státům bude pokračovat, dokud nepropustí muslimy ze svých věznic. V teatrálním gestu poté vytáhl z kapsy svůj americký pas a roztrhal ho na protest proti zacházení s muslimskými vězni.

Autenticitu nahrávky zatím nebylo možné ověřit. Gadahn, který přijal jméno Azzam Amrikí, se narodil v Kalifornii a v USA byl v roce 2006 obviněn ze zrady. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) po něm pátrá od roku 2004 a vypsal odměnu milion dolarů za informaci vedoucí ke Gadahnově dopadení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video