Hillary Clintonová (23. března 2016).

Hillary Clintonová (23. března 2016). | foto: Ted S. WarrenAP

Primárky v Arizoně vyhráli Trump a Clintonová. V Utahu zvítězil Cruz

  • 100
Texaský guvernér Ted Cruz porazil miliardáře Donalda Trumpa v souboji o republikánskou nominaci v Utahu. V klíčové Arizoně ale republikánské primárky vyhrál Trump, který si tak stejně jako Hillary Clintonová drží pohodlný náskok v boji o delegáty.

V demokratickém táboře zvítězila Clintonová v Arizoně, naopak v Utahu a Idahu získal více hlasů vermontský senátor Bernie Sanders. Nynější primárky a volební shromáždění poznamenaly úterní teroristické útoky v Bruselu, které si vyžádaly nejméně tři desítky obětí. „Toto není jen výběr prezidenta, ale i výběr vrchního velitele ozbrojených sil,“ prohlásila exministryně zahraničí Clintonová.

Mezi republikány v Arizoně zvítězil Trump, který si podle komentátorů přízeň voličů zřejmě získal i tvrdým protiimigrantským postojem. Otázka imigrace patří v tomto státě na hranici s Mexikem ke žhavým tématům. Trump do Arizony zamířil v rámci kampaně celkem třikrát a měl podporu tamní bývalé guvernérky Jan Brewerové.

Realitní magnát porazil v Arizoně Teda Cruze, který stát navštívil na poslední chvíli ještě o víkendu. Další z republikánů John Kasich v Arizoně svou kampaň nevedl.

Pokud jde o součty v táboře demokratů v Arizoně, podle neúplných výsledků získá Hillary Clintonová nejméně 46 delegátů. Její rival Bernie Sanders jich pak bude mít aspoň 23. V Utahu by měl Sanders mít nejméně 18 delegátů, zatímco Clintonová nejméně sedm.

Primárky a volební shromáždění demokratů a republikánů se v noci konala v Arizoně a Utahu, republikánů též v Americké Samoi a demokratů v Idahu.

Bush podpořil Cruze

Bývalý guvernér Floridy Jeb Bush po oznámení výsledků oznámil, že podpoří Teda Cruze. „V zájmu naší strany a země se musíme snažit překonat rozpolcenost a vulgaritu, kterou přinesl Donald Trump do naší politické arény, jinak určitě ztratíme šanci porazit demokratického kandidáta a zvrátit neúspěšnou politiku prezidenta Obamy,“ prohlásil třiašedesátiletý Bush.

Jeb Bush do současného klání o republikánskou nominaci vstupoval jako jeden z favoritů a podařilo se mu také získat pro svou kampaň značnou finanční podporu. Tu však neproměnil v dostatek hlasů a tak z boje odstoupil po primárkách v Jižní Karolíně.

Minulý týden podpořil Cruze bývalý republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney, který v souboji o nejvyšší americký úřad prohrál v roce 2012 s Barackem Obamou. Také americký podnikatel a někdejší guvernér státu Massachusetts Romney tento krok učinil ve snaze zastavit tažení zatím jasně nejúspěšnějšího kandidáta na prezidenta mezi republikány Donalda Trumpa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video