Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přichází Kopernikus: vesmírný systém, který bude hlídat kontinent

  11:23
Evropská unie představila projekt Kopernikus, který má pomoci ochránit bezpečnost kontinentu na souši, ve vodě i ve vzduchu. Program je druhým základním pilířem vesmírné politiky Unie. Prvním je už schválený evropský navigační systém Galileo.

Z bývalého komisaře pro rozšíření EU Güntera Verheugena se nyní stal komisař pro rozšíření do vesmíru | foto:  Dan Materna, MAFRA

Že vám zkratka GMES nic neříká? To skoro nikomu. Program GMES (Global monitoring for Environment and Safety, globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti) přitom schválila Evropská unie už v roce 2001.

Dosud se ale veškeré dění odehrávalo spíše v odborných kruzích a Evropské kosmické agentuře, která je do projektu zapojena.

Právě nyní se to má změnit - jeho služby se mají dostat do povědomí každého Evropana. Součástí změn je i nový název - ke cti tak přišel Mikuláš Koperník, slavný astronom z přelomu 15. a 16. století narozený v dnešním Polsku.

Koperník otřásl tehdejším světem teorií, že středem známého vesmíru není Země, ale Slunce. V centru pozornosti projektu Kopernikus je nicméně jen a pouze Země.

Verheugen: Země je křehká
Z bývalého komisaře pro rozšíření Evropské unie Güntera Verheugena (od roku 2004 v Evropské komisi zodpovídá za podnikání a průmysl) se nyní stal komisař pro rozšíření do vesmíru.

"Země je křehká. Ale se jménem Kopernikus vstupujeme do nové éry její bezpečnosti," přesvědčoval Verheugen minulý týden v severofrancouzském městě Lille stovky odborníků a zástupců firem, kteří se na kosmickém programu Evropské unie podílejí.

Projekt Kopernikus je druhým základním pilířem vesmírné politiky EU, vedle už schváleného evropského navigačního systému Galileo.

Jeho cílem je především monitorovat s pomocí evropských družic stav životního prostředí na zemi, v oceánech i v atmosféře a zlepšit bezpečnost lidstva v podmínkách, kdy mimo jiné kvůli klimatickým změnám roste riziko přírodních a dalších katastrof.

Hledají se peníze
"Musí se nám podařit co nejlépe sladit všechna dostupná data shromážděná ve vesmíru i na zemi, zabránit zbytečné duplikaci údajů a tím uspořit," nechal se slyšet Verheugen.

Nyní jde však hlavně o to, sehnat dost peněz. Tím spíše, že po problémech s financováním projektu Galileo s pomocí soukromých firem o podobném zapojení cizího kapitálu Unie nepočítá.

A díky tomu mají být všechny údaje volně přístupné prakticky kterékoli instituci. O financování má Evropská unie jednat v říjnu. Projde rozpočet do roku 2011, kdy už má Kopernikus sloužit naplno?

Čechy to bude bavit
"Jsem přesvědčený, že si členské země uvědomí, že k zajištění nezávislosti Evropy je tento projekt nezbytný," řekl MF DNES Verheugen.

"A pokud jde o Česko, myslím, že pro něj je celý program mimořádně zajímavý. České firmy i vědci se už dnes významně podílejí na dodávkách kosmických prvků."

Jak jednoduše představit užitečnost projektu veřejnosti? Příklady pomohou. Webové stránky Kopernikus uvedly mimo jiné tyto fiktivní události z blízké budoucnosti:

14. října 2009
Nizozemsku hrozí rozsáhlé záplavy. Záchranné týmy jsou včas připraveny zasáhnout v oblastech, které systém Kopernikus označil za kritické.

5. srpna 2011
Vypukl rozsáhlý požár v Maurském pohoří na jihu Francie. Díky nepřetržitě aktualizovaným údajům ze systému Kopernikus se hasičům podařilo oheň velmi rychle dostat pod kontrolu, aniž by byli sami ohroženi.

A tato fiktivní událost kolovala v kuloárech fóra Kopernikus v Lille jako vtip:

14. prosince 2013
S výkřikem "Máme ho!" předstupuje před novináře v Bruselu komisař Verheugen. Za ním na plátně je detail satelitního snímku získaného díky systému, na němž je vidět tvář Usámy bin Ládina zírající vzhůru z otvoru v zemi.

Že by i tohle? Nechme se překvapit.

. jak pomůže kopernikus

Hlídač půdy
Tyto služby mimo jiné zahrnují geologické informace o zemském povrchu včetně lesního a zemědělského využití. Budou dodávat  data o kvalitě vody, stavu úrody a další údaje důležité pro zemědělské plánování i urbanizaci.

Hlídač moří a oceánů
Součástí těchto služeb jsou mimo jiné modelové analýzy umožňující zlepšit bezpečnost a efektivitu námořní dopravy. Pomohou při rozhodování o tom, jak využívat bez rizika vyčerpání rybolov či úsporně těžit podmořské zásoby ropy. S jejich pomocí půjde minimalizovat dopad škody u ropných skvrn či přemnožení vodních rostlin.

Hlídač atmosféry
Tyto služby umožní například přesnější analýzy vlivu skleníkových plynů a aerosolů na klimatické změny a kvalitu ovzduší. Pomůže najít nejlepší místa pro využívání sluneční energie a dalších alternativních zdrojů energie. Pomůže i k lepší kontrole dodržování mezinárodních úmluv týkajících se životního prostředí. Výrazně zlepší modely potřebné pro předpovědi počasí.

Pomocník při neštěstích
Tyto služby pomohou například při humanitárních krizích, přírodních pohromách i neštěstích způsobených lidmi. Poskytnou rovněž detailní mapy rozsahu katastrof a jejich možného rozšíření. V mnoha případech bude systém schopen vydat varování předem.

Strážce bezpečnosti
Tyto služby budou s pomocí satelitních map rychle informovat o změnách v bezpečnostní situaci. To je důležité například pro mírové síly, hasiče, záchranáře, lékařské týmy. Budou použitelné v boji s organizovaným zločinem, terorismem, ale i při  sledování pohybu imigrantů mířících do Evropy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...