Při čínštině mozek nezahálí

  • 5
Lidé, kteří hovoří mandarínskou čínštinou, využívají mozek víc než ti, co mluví anglicky. Zjistili to vědci z britského Wellcome Trust. Podle nich člověk hovořící anglicky využívá jen jednu stranu mozku, když ale hovoří mandarínskou čínštinou pracuje s oběma stranami mozku.

V mandarínské čínštině totiž musí interpretovat různé zvukové variace.

"Velmi nás překvapilo, že lidé, kteří hovoří různými jazyky, používají mozek k dekódování mluvy různými způsoby. To vyvrací dlouho prosazované teorie," vysvětluje psycholožka Sophie Scottová.

Při svém výzkumu Scottová skenovala činnost mozku dobrovolníků a zjistila, že pro interpretaci slov a pro intonaci využívají jeho různé oblasti.

Když anglicky hovořící člověk poslouchá angličtinu, má aktivní levý mozkový lalok. Když ale člověk hovořící mandarínskou čínštinou poslouchá tuto řeč, využívá levou i pravou část mozku. Pravý lalok se běžně aktivuje při práci s melodií v hudbě a v běžné mluvě.

V mandarínské čínštině je intonace velmi důležitá, protože dává rozdílný smysl stejným slovům. Například slovo "ma" může znamenat: matka, grobián, kůň, či konopí - právě podle použité intonace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video