Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína před sjezdem posiluje kult prezidenta, z jeho vesnice je poutní místo

  10:58
Téměř 50 let potom, co Si Ťin-pching jako prochladlý teenager dorazil do vesnice Liang-ťia-che, kráčí v jeho stopách stovky poutníků. Účastní se tak oficiálními místy dirigovaného velebení čínského prezidenta před nadcházejícím sjezdem komunistické strany.
Lidé se dívají na fotografie Si Ťin-pchinga v jeskynním domě, kde Si Ťin-pching v mládí žil, Liang-ťia-che. (22. říjen 2016)

Lidé se dívají na fotografie Si Ťin-pchinga v jeskynním domě, kde Si Ťin-pching v mládí žil, Liang-ťia-che. (22. říjen 2016) | foto: Profimedia.cz

V tyto dny je Liang-ťia-che, vesnice vzdálená přes 600 kilometrů od Pekingu, přeplněná úředníky - mnoho z nich dostalo za úkol nastudovat si život svého prezidenta. Každý den ji navštíví zhruba dva a půl tisíce návštěvníků, kteří se dozvídají pečlivě připravenou verzi čínské moderní historie.

Naučná stezka mapuje sedm let, které Si strávil na nehostinném jihozápadě Číny a které z něj podle stranické mytologie vykovaly vůdce nejlidnatější země světa. Dívají se do studny, kterou Si Ťin-pching pomohl vykopat a poslouchají přednášky před jeskynními domy, kde se ukrýval před chaosem kulturní revoluce.

„Když poprvé přijel do Liang-ťia-che, nebyl na těžkou dřinu připraven,“ říká průvodce, jehož poselství je jasné: pobyt na vsi budoucího prezidenta zocelil. Během kulturní revoluce bylo na venkov v rámci ideologické převýchovy posláno celkem 18 milionů Číňanů, kteří se podle Mao Ce-tunga měli vzdělat v rurálních ctnostech. 

„Lidé z Pekingu, kteří nebyli posláni na venkov, nejsou schopni takové dřiny, jako my,“ říká pamětník Sia Pao-čching. „Prezident Si Ťin-pching má samozřejmě podobný charakter. Podporuje hospodárnost a vyhýbá se plýtvání. Má silnou disciplínu,” řekl pro The New York Times.

O obětech kulturní revoluce strana mlčí

Budování mýtů kolem komunistických vůdců má v Čínské lidové republice silnou tradici. Místo Maova narození - Šao-šan - bylo v 60. letech přetvořeno ve svatyni pro příslušníky Rudé gardy, kteří pohlíželi na zakladatele moderní Číny jako na boha.

Si Ťin-pching je synem revolučního hrdiny Si Čung-süna, který za kulturní revoluce upadl v nemilost, a mnoho lidí ho vnímá jako komunistické „princátko“. Strana se příběhem o létech strávených na venkově snaží dokázat, že neměl lehký život a že se umí ztotožnit s běžným člověkem, uvedl The Telegraph. A to i přesto, že sám Si Ťin-pching přiznal, že po několika měsících už pobyt na venkově nevydržel a vrátil se do Pekingu, což oficiální vyjádření odmítají zmínit.

Propaganda o Si Ťin-pchingově pobytu na vesnici z velké části ignoruje šílenství kulturní revoluce, která si vyžádala statisíce obětí. Si Ťin-pching oživuje Maův kult a historikům zakázal zabývat se temnými epizodami historie jako byly hladomory a perzekuce (o kulturní revoluci více zde). 

Čína se chystá na sjezd komunistů

Transformace vesnice Liang-ťia-che na turistickou destinaci má upevnit pozici Si Ťin-pchinga před sjezdem komunistické strany, který se koná 18. října. Jde o nejvýznamnější letošní politickou událost v Číně - přijede na něj více než dva tisíce delegátů. 

Na sjezdu, který se koná každých pět let, má být vyměněno pět ze sedmi členů stálého výboru politbyra, který určuje dění v zemi. Ve výboru podle analytiků zřejmě zůstanou jen prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. 

Do hlavního města nyní proudí posily policistů, zpřísňuje se kontrola sociálních médií, zahraniční turisté nebudou moci 11 dnů cestovat do Tibetu a řada průmyslových provozů byla omezena nebo zastavena, aby se čínská metropole zbavila pověstného smogu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...