Demonstrace v Maďarsku

Demonstrace v Maďarsku - Za odstoupení maďarského premiéra demonstrovaly desetisíce lidí. | foto: Reuters

Premiér ustál skandál. Maďaři se vrátili do ulic

  • 6
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány uspěl v parlamentním hlasování o důvěře vládě. Vyslovilo mu ji 207 poslanců. Ustál tak aféru, kterou vyvolal přiznáním toho, že lidem lhal. Do ulic metropole opět vyšly desetitisíce Maďarů. Demonstranti blokují i část silnic po celé zemi.

"Vyzývám parlament, aby nedbal protestů v ulicích, které organizuje opozice," promluvil Gyurcsány před hlasováním k poslancům. Následně se ještě jednou omluvil za své květnové výroky.

"Nyní se musíme zaměřit na program. Tato země potřebuje stabilitu, reformy a pokrok," dodal.

Hlasování pro něj bylo takřka formální záležitostí. Koalice jeho Maďarské socialistické strany (MSZP) a Svobodných demokratů totiž má 210 z 368 křesel. Pro Gyurcsányho nakonec nezvedli ruku tři koaliční poslanci.

Před parlament opět přišly desetitisíce lidí
Už před začátkem postávalo před budovou parlamentu na šest tisíc demonstrantů. Jejich počet ale rychle rostl. Po pár hodinách agentury odhadly účast na 90 tisíc lidí.

Nejsilnější opoziční strana, Svaz mladých demokratů (FIDESZ) expremiéra Viktora Orbána, očekává, že by se protestu mohlo nakonec zúčastnit až několik set tisíc Maďarů.

K protestům před budovou parlamentu se přidal i Svaz zemědělců, který uspořádal blokády silnic asi na 70 místech po celé zemi. Zemědělci blokovali jeden jízdní pruh a několik desítek jich už ráno přijelo na traktorech také do Budapešti.

Protesty trvají už tři týdny
Aféra odstartovala v polovině září poté, co se na veřejnost dostaly záznamy z neveřejného zasedání Gyurcsányho poslanců.

"Lhali jsme ráno, lhali jsme večer. Čtyři roky jsme nedělali vůbec nic," mohli premiéra slyšet Maďaři. (více zde) To vyvolalo vlnu protestů, jejichž cílem se stala například veřejnoprávní televize.

Voliči dali svoji nespokojenost najevo v nedávných komunálních volbách. MSZP v nich propadla. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video